Sitting at home because of Covid-19?

Great time to prepare for IELTS. Check out our award winning ebooks now.

Sitting at home due to Covid-19? Great time to prepare for IELTS.

IELTS Listening Practice Test 116
IELTS Listening Practice Test 116 – with Answers

IELTS Listening Practice Test 116 – with Answers

In the Listening Test 116, you will hear 4 audio recordings and answer questions 1-40. The recordings will be played only once.

Section 1 is a conversation between an optometrist and a patient who has come for an eye test.

Section 2 is an extract from an audio guide to the Taj Mahal.

Section 3 is a tutor and two students discussing the crop rice.

Section 4 is a lecture about writing for radio.

Audio

Audio Transcription

Download Audio Transcription

Section 1

Questions 1-10

Questions 1-6

Complete the form below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

PATIENT RECORD

Time of appointment: 10:00 am
Given names: Simon 1_______________
Family name: Lee
Date of birth: 2_________________ 1989
Address: 3_________________ Adams Terrace, Wellington
Phone number: 0211558809
Name of insurance company:    4_________________
Date of last eye test: 5_________________
Patient’s observations: Problems seeing 6__________________

Questions 7-10

Answer the questions below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

7. When must Simon wear his glasses?

8. What type of glasses is the least expensive?

9. What is good about the glasses Simon chooses?

10. How does Simon decide to pay?

listeningEbook

IELTS Listening Recent Tests 2020 (Ebook + Audio + Tapescripts)

$18 $37

Written by professional IELTS teachers to help candidates on the big day

4.5 start rating

4.5 rating

Section 2

Questions 11-20

Questions 11-12

Choose the correct letter, A, B or C

11. Who is buried in the tomb of the Taj Mahal?

A. the emperor Shahjahan

B. the wife of Shahjahan

C. the emperor and his wife

12. Where did the white marble come from?

A. India

B. China

C. Persia

Questions 13-16

Label the plan below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

2-1

Question 17

Choose the correct letter, A, B or C

17. What is the purpose of the Rest House?

A. a place for the poor to stay

B. a meeting place for pilgrims

C. an architectural feature

Questions 18-20

Complete the flow chart below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.

How running water is provided

Water taken from the 18___________________ by bullocks.

Water channelled into the 19_____________________.

Water piped to the 20___________________.

Also check :

IELTS Listening ebook cta

Section 3

Questions 21-30

Questions 21-24

Choose the correct letter, A, B or C

21. What background information does Daisy give about rice?

A. Wild rice is grown throughout Asia.

B. Some types of rice need less water than others.

C. All rice varieties have a lovely aroma.

22. Erik says that a priority for rice farmers is to be able to

A. grow rice without fertilizers.

B. predict weather patterns.

C. manage water resources.

23. Where is the International Rice Research Institute?

A. The Philippines

B. China

C. Japan

24. Scientists in Bangladesh want to find a

A. more effective type of fertilizer.

B. strain of rice resistant to flooding.

C. way to reduce the effects of global warming.

Questions 25-30

Choose the correct letter, A, B or C

Which country do the following statements apply to?

A. Japan

B. China

C. Thailand

25. They grow the most rice in the world.

26. They export the most rice in the world.

27. They aim to increase the nutritional value of rice.

28. Less rice is eaten than in the past.

29. An annual rice festival takes place.

30. A new type of rice is now popular locally.

Section 4

Questions 31-40

Questions 31-34

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN ONE WORD for each answer.

RADIO WRITING

31. You may have to ignore some of the ordinary___________________ of writing.

32. Written words do not indicate things like emphasis, the_______________ of reading or where to pause.

33. A script needs to sound like a______________________.

Questions 34-40

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

Know who you are talking to

Imagine a typical listener:

e.g. imagine telling your 34_________________ about a film.

Create an informal tone:

e.g. use words like 35_________________ and _____________________

Work out what you are going to say

Remember:                                            

listeners cannot ask questions

you cannot 36_________________ ideas

Make your script logical:

37_____________________ the information.

Use concrete images e.g. compare the size of a field to a 38______________________.

Use the 39_____________________ to get attention.

Check the script by 40_____________________.

Answers

Section 1

1. Anthony

2. 1(st) June

3. University Hall

4. Health for Life

5. September 2006 

6. (in the) distance

7. (for) driving

8. (the) full-frame/full-frame 

9. (they are) strong

10. (in/by) cash

Section 2

11. C

12. A

13. (The) Main Gateway

14. (the) (16/sixteen) flower beds

15. (a/the) (raised) pond

16. (a/the) Mosque

17. C

18. river

19. (supply) tanks

20. fountains

Section 3

21. B

22. C

23. A

24. B

25. B

26. C

27. B

28. A

29. C

30. A

Section 4

31. rules

32. speed

33. conversation

34. grandmother

35. us (and) we

36. repeat

37. space (out)

38. pitch

39. first sentence

40. reading (it) aloud

IELTS Ebooks CTA

Continue with…Test 117

Written By

Nafia Zuhana is an experienced content writer and IELTS Trainer. Currently, she is guiding students who are appearing for IELTS General and Academic exams through ieltsmaterial.com. With an 8.5 score herself, she trains and provides test takers with strategies, tips, and nuances on how to crack the IELTS Exam. She holds a degree in Master of Arts – Creative Writing, Oxford Brookes University, UK. She has worked with The Hindu for over a year as an English language trainer.

9 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Featured Posts

IELTS Magazine - Week 1 (PDF)
IELTS Magazine – Week 1 (PDF)

IELTS Magazine is our brand new project on our official IELTS blog (ieltsmaterial.com), which......

IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers
IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers

To be well-prepared for IELTS exam (both IELTS Academic & IELTS General Training Module),......

42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)
42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (free PDF download)

In the IELTS Speaking Part 1 Section, IELTS examiner will introduce him or herself......

IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 – 2020) & Model Answers PDF
IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 – 2020) & Model Answers free PDF download

Though IELTS writing is considered to be difficult for some students, it's helpful to......

150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers
150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

Check out the latest IELTS Speaking Part 2 topics 2020 with model answers by......

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14) Academic and General Training Student's Book with Answers and Audios
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Academic and General Training Student’s Book with Answers and Audios

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14), written by experienced IELTS examiners......

IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan - May 2020) & Sample Answers
IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan – May 2020) & Sample Answers

In part 1 of the speaking test, the examiner will introduce himself or herself......

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14) Student's Book with Answers with Audio [Latest Update]
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Student’s Book with Answers with Audio [Latest Update]

Cambridge IELTS 1 - 13 Academic & General Training Student's Book with Answers with......

101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download
101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download

"101 IELTS Reading Past Papers With Answers" is a must-have IELTS preparation book for......

50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers
50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

For Band 9 Sample Answers for all Part 1,2,3 topics in 2020, you can......

All Useful IELTS Writing Lessons & Websites
All Useful IELTS Writing Lessons & Websites

This post covers all IELTS Writing lessons on IELTS Material website, including: IELTS Writing......

Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training
Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training

IELTS Reading Resources Besides doing exercises from reading practice tests from Cambridge IELTS Series,......

High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)
High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)

What could be better than preparing yourself for your exam by reading model answers......

Ace the IELTS : IELTS General Module - How to Maximize your Score (3rd edition)
Ace the IELTS : IELTS General Module – How to Maximize your Score (3rd edition)

This excellent self-study book for intense IELTS preparation in a few weeks is designed......

Advanced Vocabulary word List for IELTS
Advanced Vocabulary word List for IELTS

Advanced Vocabulary List for IELTS learners to Score Band 7.5 or Higher IELTS vocabulary......

IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)
IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)

Read IELTS Writing Actual Tests & Band 8.0+ Samples around the world to be......

IELTS Speaking Lessons
IELTS Speaking Lessons

This post contains useful links to the best IELTS speaking lessons/tips/books/practice tests/actual tests/sample answer...

100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019
100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019

IELTS Speaking Part 1 Topics Questions and Answers (Jan -May 2020) Check out the......

IELTS Speaking Recent Actual Tests (September - December 2020) & Suggested Answers
IELTS Speaking Recent Actual Tests (September – December 2020) & Suggested Answers

IELTS Speaking Test Part 1 Question and Answers In the following page, you will......

Looking for free study abroad counseling?