Sitting at home because of Covid-19?

Great time to prepare for IELTS. Check out our award winning ebooks now.

Sitting at home due to Covid-19? Great time to prepare for IELTS.

IELTS Listening Practice Test 31

IELTS Listening Practice Test 31 with Answers

Advertisements

In the Listening Test 31, you will hear 4 audio recordings and answer questions 1-40.

Section 1 is a conversation between a man who runs a recruitment agency and a young woman looking for a job.

Section 2 is a conversation among a woman and a group of people who are looking around the sports and leisure centre.

Section 3 is a conversation between 2 students talking about a business study course.

Section 4 is a monologue by a meteorologist about weather forecasting.

Audio

 

Audio Transcription

Download Audio Transcription

Section 1

Questions 1-10

Questions 1-6

Complete the form below. 

Write NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.

PRIME RECRUITMENT

Employee record

Example Answer
Surname Riley
Email 1 …………………… @worldnet.com
Nationality 2 ……………………
Reference Name: John Keen
(professional) Job: Manager of 3 …………………..
Reference Name: Eileen Dorsini
(personal) Job: 4 ………………..
Special current 5 …………………. certificate
Qualifications certificate of competence in 6 ……………….

Questions 7-10

Complete the table below

Write NO MORE THAN ONE WORD for each answer.

PRIME RECRUITMENT CHILDCARE VACANCIES

Location Name Children Special requirements
London Benton girl and boy be keen on 7………………
near Oxford Granger 8…………… boys be animal-lover
9……………… Campbell four girls be willing to 10…………… when camping

Section 2

Questions 11-20

Questions 11 and 12

Choose TWO letters A-E. 

Which TWO sources of funding helped build the facility?

A. the central government

B. local government

C. a multinational company

D. a national company

E. city residents

IELTS Listening ebook cta

Questions 13 and 14

Choose TWO letters A-E. 

Which TWO pre-existing features of the site are now part of the new facilities?

A. football stadium

B. playing fields

C. passenger hall

D. control tower

E. aircraft hangars

Questions 15-20

Label the map below. 

Write the correct letter A-H next to questions 15-20

15. hotel

16. transport hub 

17. cinema

18. fitness centre 

19. shops

20. restaurant

IELTS Listening Practice Test 31

Also check :

Section 3

Questions 21-30

Questions 21-25

Choose the correct letter, A, B or C.

21. What is Chloe concerned about?

A. her knowledge of maths

B. her ability to write essays

C. her lack of business experience

22. Which of the following does Ivan feel he has improved?

A. his computer skills

B. his presentation skills

C. his time management

23. What does Chloe especially like about the course?

A. She won’t have to do a final examination.

B. She can spend time working in a business.

C. She can study a foreign language.

24. Ivan is pleased that the university is going to have ………………..

A. more lecture rooms.

B. a larger library.

C. more courses.

25. What does Ivan advise Chloe to do?

A. contact his tutor

B. read about some other universities

C. visit the university

Questions 26-30

Write the correct letter, A, B or C, next to questions.

What does Chloe decide about the following subjects?

A. She will study it.

B. She won’t study it.

C. She might study it.

Section 4

Questions 31-40

Questions 31-35

Complete the notes below. 

Write NO MORE THAN TWO WORDS tor each answer.

                                          History of weather forecasting

Early methods

• Almanacs connected the weather with the positions of different 31 ……………….. at particular times.

The invention of weather instruments

• A hydrometer showed Levels of 32 ……………….. (Nicholas Cusa 1450)

• Temperature variations – first measured by a thermometer containing 33 ………………. (Galileo Galilei 1595)

• A barometer indicated air pressure (Evangelista Torricelli 1645)

Transmitting weather information

• The use of the 34 ………………… allowed information to be passed around the world.

• Daily 35 ……………….. were produced by the French from 1863.

Questions 36-40

Complete the sentences below

Write NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.

                        Producing a weather forecast

36. Weather observation stations are found mostly at ……………… around the country.

37. Satellite images use the colour orange to show ……………….

38. The satellites give so much detail that meteorologists can distinguish a particular …………………

39. Information about the upper atmosphere is sent from instruments attached to a ……………….

40. Radar is particularly useful for following the movement of ………………….

Answers

Section 1

1. edwinari / Edwinari / EDWINARI

2. New Zealander

3. play centre

4. (a) professor

5. first aid

6. sailing

7. sport

8. twin/two

9. Scotland

10. cook

Section 2

11. D/E

12. E/D

13. B/C

14. C/B

15. E

16. B

17. A

18. D

19. F

20. C

Section 3

21. B

22. C

23. A

24. C

25. A

26. C

27. A

28. A

29. B

30. C

Section 4

31. planets

32. humidity

33. water

34. (electric) telegraph

35. (weather) maps

36. airports

37. dry air

38. cloud

39. balloon

40. hurricanes

Continue with…Test 32

Written By

Nafia Zuhana is an experienced content writer and IELTS Trainer. Currently, she is guiding students who are appearing for IELTS General and Academic exams through ieltsmaterial.com. With an 8.5 score herself, she trains and provides test takers with strategies, tips, and nuances on how to crack the IELTS Exam. She holds a degree in Master of Arts – Creative Writing, Oxford Brookes University, UK. She has worked with The Hindu for over a year as an English language trainer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Featured Posts

Useful IELTS Reading Websites & Resources for both Academic & General Training Module
Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training

IELTS Reading Resources Besides doing exercises from reading practice tests from Cambridge IELTS Series,......

Ace The IELTS IELTS General Module How To Maximize Your Score (3rd Edition)
Ace the IELTS : IELTS General Module – How to Maximize your Score (3rd edition)

This excellent self-study book for intense IELTS preparation in a few weeks is designed......

cambridge ielts series 1 - 14
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Academic and General Training Student’s Book with Answers and Audios

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14), written by experienced IELTS examiners......

Speaking ebook september to december
IELTS Speaking Recent Actual Tests (September – December 2020) & Suggested Answers

IELTS Speaking Test Part 1 Question and Answers In the following page, you will......

Cambridge-ielts-1-13 [ieltsmaterial.com]
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Student’s Book with Answers with Audio [Latest Update]

Cambridge IELTS 1 - 13 Academic & General Training Student's Book with Answers with......

50 IELTS Speaking Part 2 & 3 Topics 2020 with Model Answers
50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

For Band 9 Sample Answers for all Part 1,2,3 topics in 2020, you can......

IELTS Speaking Part 1 Topics
100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019

IELTS Speaking Part 1 Topics Questions and Answers (Jan -May 2020) Check out the......

ieltsmaterial.com - ielts speaking lessons
IELTS Speaking Lessons

This post contains useful links to the best IELTS speaking lessons/tips/books/practice tests/actual tests/sample answer...

IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers
IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers

To be well-prepared for IELTS exam (both IELTS Academic & IELTS General Training Module),......

ielts speaking part 2 topics 2019
150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

Check out the latest  IELTS Speaking Part 2 topics 2020 with model answers by IELTS......

IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan Aug 2020) & Sample Answers
IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan – May 2020) & Sample Answers

In part 1 of the speaking test, the examiner will first introduce himself or......

HIGH SCORING IELTS SPEAKING MODEL ANSWERS WITH AUDIO (BASED ON PAST PAPERS)
High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)

What could be better than preparing yourself for your exam by reading model answers......

42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)
42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)

In the IELTS Speaking Part 1 Section, IELTS examiner will introduce him or herself and ask......

ielts writing website and resource
All Useful IELTS Writing Lessons & Websites

This post covers all IELTS Writing lessons on IELTS Material website, including: IELTS Writing......

IELTS Magazine - Week 1 (PDF)
IELTS Magazine – Week 1 (PDF)

IELTS Magazine is our brand new project on our official IELTS blog (ieltsmaterial.com), which......

ieltsmaterial.com - ielts writing tests in 2018 & sample answers
IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)

Read IELTS Writing Actual Tests & Band 8.0+ Samples around the world to be......

101 IELTS Reading Past Papers With Answers PDF Download
101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download

"101 IELTS Reading Past Papers With Answers" is a must-have IELTS book for all......

Advanced-Vocabulary-List-for-IELTS-Learners-to-Boost-IELTS-Score
Advanced Vocabulary word List for IELTS

Advanced Vocabulary List for IELTS learners to Score Band 7.5 or Higher IELTS vocabulary......

ielts writing task 2 questions with model essays
IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 – 2020) & Model Answers PDF

Though IELTS writing is considered to be difficult for some students, it's helpful to......

Looking for free study abroad counseling?

Looking to Study Abroad and Want Free IELTS e-books ?

Get free counselling from top study abroad experts

{{ e }}

Which country are you from

Which city are you from

Name

Mobile

Email

Country interested in

Please Enter Other Country

Degree to Pursue

Please Enter Other Degree

When do you plan to study

Have you taken any Study Abroad exam ?

Select Area of study

Please enter the 6-digit verification code we sent via SMS:

Didn’t receive the code? Send code again

Thank you for your interest. We will contact you shortly.

Looking to Study Abroad and Want Free IELTS e-books ?

Get free counselling from top study abroad experts

{{ e }}

Which country are you from

Which city are you from

Name

Mobile

Email

Country interested in

Please Enter Other Country

Degree to Pursue

Please Enter Other Degree

When do you plan to study

Have you taken any Study Abroad exam ?

Select Area of study

Please enter the 6-digit verification code we sent via SMS:

Didn’t receive the code? Send code again

Thank you for your interest. We will contact you shortly.