Sitting at home because of Covid-19?

Great time to prepare for IELTS. Check out our award winning ebooks now.

Sitting at home due to Covid-19? Great time to prepare for IELTS.

IELTS Listening Practice Test 52

IELTS Listening Practice Test 52

Advertisements

In the Listening Test 52, you will hear 4 audio recordings and answer questions 1-40. The recordings will be played only once.

Section 1 is a conversation between two women as one of the women buys a bus pass.

Section 2 is a radio presenter interviewing a man about the Sydney Harbor Bridge.

Section 3 is a conversation among 3 students discussing a survey they are going to do.

Section 4 is a lecture education marine biology.

Audio

Audio Transcription

Download Audio Transcription

Section 1

Questions 1-10

Questions 1-5

Complete the form below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS OR SOME NUMBERS for each answer.

BUS PASS APPLICATION FORM

Example: PASS APPLIED FOR Answer: 1 month
NAME Nathalie 1 ………………………
ADDRESS 45 2 ……………………. Newlands Adelaide
POSTCODE 8490
DATE OF BIRTH     3 …………………….., 1982
TELEPHONE  NUMBER 4 ……………………………….
UNIVERSITY CARD SHOWN Yes
ZONES REQUIRED   5 ……………………………….

Questions 6-10

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS OR SOME NUMBERS for each answer.

Adelaide Day Trips on the Bus

The MacDonald Nature Park  
Outward Journey Leaves   8.00 am
Length of Journey 2 hours
Return Journey Leaves   6 ………………….
Things to do/see Walk nature trails + MacDonald River
Bring A camera
Pearl Bay  
Outward Journey Leaves  9.00 am
Length of Journey   7 …………………….
Return Journey Leaves 4.00 pm
Things to do/see Walk along 8 ………………… + see view Lie on the beach + swim
Bring Swimming gear + a towel
The Huron Gold Mine  
Outward Journey Leaves 9.30 am
Length of Journey   Half an hour
Return Journey Arrival time 9 ………………….
Things to do/see Go round the museum and tunnels, find some gold!!
Bring     10 …………………..

IELTS Listening ebook cta

Section 2

Questions 11-20

Questions 11-16

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN 3 WORDS OR A NUMBER for each answer.

11. The highest point of the bridge is 134m above ……………………………………………………..

12. The two pairs of pylons are made of …………………………………………………………………..

13. ……………………………………………………… % of the steel for making the bridge came from the UK.

14. 800 families from…………………………………….. compensation to accommodate the construction of the approaches to the bridge.

15. People……………………………………………was the main cause of death of workers while constructing the bridge.

16. Three …………………………………………… were made to mark the opening of the bridge. One is worth several hundred dollars today.

Questions 17-20

Choose FOUR letters (A – J) and write them in boxes 17-20 on your answer sheet.

Which FOUR of the following facts are NOT true about the Sydney Harbour Bridge today?

A. There are no more trams crossing the bridge.

B. There are eight traffic lanes on the bridge.

C. Trains still cross the bridge.

D. People are allowed to walk across the bridge.

E. Buses are allowed to cross the bridge.

F. The Harbor Tunnel has not helped traffic congestion on the bridge.

G. More than 182 000 vehicles cross the bridge daily.

H. Horses can no longer cross the bridge.

I. Bicycles are not allowed to cross the bridge.

J. To go back and forward across the bridge costs $6.

Also check :

Section 3

Questions 21-30

Questions 21-27

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN 3 WORDS for each answer.

21. While waiting for Phil, Mel and Laura were ……………………………………………

22. A telephone survey was rejected because it would be ………………………………………………

23. A mail survey was rejected because it would …………………………………………..

24. The best number of people to survey would be ………………………………………………………

25. If their survey only included 100 people, it would not be ……………………………………………………..

26. The number of people that Laura, Phil and Mel agree to survey was ……………………………………………

27. The number of questions in the survey was agreed to be …………………………………………………….

Questions 28-30

Circle THREE letters A-G

What are the three locations that Laura, Phil and Mel chose for their survey?

A. The town square

B. The train station

C. The university cafeteria

D. Dobbins department store

E. The corner of the High Street and College Road

F. The bus station

G. The corner of the High Street and Wilkins Road

Section 4

Questions 31-40

Questions 31-34

Complete the table below by matching the individual with their role (Questions 31-34) in the lecture on the coelacanth.

Write the appropriate letters A-F on your answer sheet.

NB There are more roles than individuals so you will not need to use them all.

INDIVIDUAL ROLE
Dr.  J.L.B. Smith  31……………………………………
Marjorie Courtney-Latimer  32…………………………………..
Dr.   Mark Erdmann  33…………………………………..
Captain Goosen  34…………………………………..

ROLES

A. Paid fishermen for unidentified finds.

B. Caught a strange-looking fish.

C. Contacted scientists in Indonesia.

D. Photographed a coelacanth seen by accident.

E. First recognized the coelacanth for what it was.

F. Bought a specimen of a coelacanth in a market.

Questions 35-40

Choose the correct letters A-C

35. The coelacanth was…

A. well known to Indonesian fishermen.

B. unknown to Indonesian fishermen.

C. a first in the market.

36. The only difference between the Comoros coelacanth and the Sulawesi coelacanth is…

A .their intracranial joint.

B. their paired fins.

C .their color.

37. Coelacanths seemed to have their greatest population…

A. 360 million years ago.

B. 240 million years ago.

C. 80 million years ago.

38. Modem coelacanths probably left no fossilized remains over the past 80 million years because…

A. of too much clay sediment.

B. conditions where they lived were not favorable for fossilization.

C. volcanoes are needed for fossilization.

39. Scientists had a better understanding of the coelacanth after 1991 because…

A. the French government had previously limited study on the Comoros coelacanth.

B. Comoros were far away and difficult to reach.

C. Comoros opened an airport.

40. On the 1991 expedition, scientist studied the coelacanth…

A. only from fishermen’s specimens.

B. through the windows of their submarine.

C. from diving down.

IELTS Ebooks CTA

Answers

Section 1

1. Jameson

2. Forest Avenue

3. 8490

4. 6249 7152

5. 1-5

6. 4.30 pm

7. 1 hour

8. The cliffs

9. 1.30 pm

10. A sweater

Section 2

11. Mean sea level

12. Concrete and granite

13. About 79

14. 438

15. Falling

16. (Postage) stamps

17. D

18. F

19. G

20. J

Section 3

21. Chatting/ talking

22. Too expensive

23. Take too long

24. 1000

25. Statistically significant

26. 500

27. 5

28. A

29. D

30. E

Section 4

31. E

32. A

33. D

34. B

35. A

36. C

37. B

38. B

39. A

40. B

Continue with…Test 53

Written By

Nafia Zuhana is an experienced content writer and IELTS Trainer. Currently, she is guiding students who are appearing for IELTS General and Academic exams through ieltsmaterial.com. With an 8.5 score herself, she trains and provides test takers with strategies, tips, and nuances on how to crack the IELTS Exam. She holds a degree in Master of Arts – Creative Writing, Oxford Brookes University, UK. She has worked with The Hindu for over a year as an English language trainer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Featured Posts

Useful IELTS Reading Websites & Resources for both Academic & General Training Module
Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training

IELTS Reading Resources Besides doing exercises from reading practice tests from Cambridge IELTS Series,......

Ace The IELTS IELTS General Module How To Maximize Your Score (3rd Edition)
Ace the IELTS : IELTS General Module – How to Maximize your Score (3rd edition)

This excellent self-study book for intense IELTS preparation in a few weeks is designed......

cambridge ielts series 1 - 14
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Academic and General Training Student’s Book with Answers and Audios

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14), written by experienced IELTS examiners......

Speaking ebook september to december
IELTS Speaking Recent Actual Tests (September – December 2020) & Suggested Answers

IELTS Speaking Test Part 1 Question and Answers In the following page, you will......

Cambridge-ielts-1-13 [ieltsmaterial.com]
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Student’s Book with Answers with Audio [Latest Update]

Cambridge IELTS 1 - 13 Academic & General Training Student's Book with Answers with......

50 IELTS Speaking Part 2 & 3 Topics 2020 with Model Answers
50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

For Band 9 Sample Answers for all Part 1,2,3 topics in 2020, you can......

IELTS Speaking Part 1 Topics
100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019

IELTS Speaking Part 1 Topics Questions and Answers (Jan -May 2020) Check out the......

ieltsmaterial.com - ielts speaking lessons
IELTS Speaking Lessons

This post contains useful links to the best IELTS speaking lessons/tips/books/practice tests/actual tests/sample answer...

IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers
IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers

To be well-prepared for IELTS exam (both IELTS Academic & IELTS General Training Module),......

ielts speaking part 2 topics 2019
150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

Check out the latest  IELTS Speaking Part 2 topics 2020 with model answers by IELTS......

IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan Aug 2020) & Sample Answers
IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan – May 2020) & Sample Answers

In part 1 of the speaking test, the examiner will first introduce himself or......

HIGH SCORING IELTS SPEAKING MODEL ANSWERS WITH AUDIO (BASED ON PAST PAPERS)
High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)

What could be better than preparing yourself for your exam by reading model answers......

42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)
42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)

In the IELTS Speaking Part 1 Section, IELTS examiner will introduce him or herself and ask......

ielts writing website and resource
All Useful IELTS Writing Lessons & Websites

This post covers all IELTS Writing lessons on IELTS Material website, including: IELTS Writing......

IELTS Magazine - Week 1 (PDF)
IELTS Magazine – Week 1 (PDF)

IELTS Magazine is our brand new project on our official IELTS blog (ieltsmaterial.com), which......

ieltsmaterial.com - ielts writing tests in 2018 & sample answers
IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)

Read IELTS Writing Actual Tests & Band 8.0+ Samples around the world to be......

101 IELTS Reading Past Papers With Answers PDF Download
101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download

"101 IELTS Reading Past Papers With Answers" is a must-have IELTS book for all......

Advanced-Vocabulary-List-for-IELTS-Learners-to-Boost-IELTS-Score
Advanced Vocabulary word List for IELTS

Advanced Vocabulary List for IELTS learners to Score Band 7.5 or Higher IELTS vocabulary......

ielts writing task 2 questions with model essays
IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 – 2020) & Model Answers PDF

Though IELTS writing is considered to be difficult for some students, it's helpful to......

Looking for free study abroad counseling?

Looking to Study Abroad and Want Free IELTS e-books ?

Get free counselling from top study abroad experts

{{ e }}

Which country are you from

Which city are you from

Name

Mobile

Email

Country interested in

Please Enter Other Country

Degree to Pursue

Please Enter Other Degree

When do you plan to study

Have you taken any Study Abroad exam ?

Select Area of study

Please enter the 6-digit verification code we sent via SMS:

Didn’t receive the code? Send code again

Thank you for your interest. We will contact you shortly.

Looking to Study Abroad and Want Free IELTS e-books ?

Get free counselling from top study abroad experts

{{ e }}

Which country are you from

Which city are you from

Name

Mobile

Email

Country interested in

Please Enter Other Country

Degree to Pursue

Please Enter Other Degree

When do you plan to study

Have you taken any Study Abroad exam ?

Select Area of study

Please enter the 6-digit verification code we sent via SMS:

Didn’t receive the code? Send code again

Thank you for your interest. We will contact you shortly.