Flight from Reality IELTS Reading Answers and Explanations
13 min read
Updated On
-
Copy link
Worried about solving the Flight from Reality IELTS Reading passage? Find clear answer explanations with locations and our expert tricks to tackle every question of it with confidence and boost your IELTS Reading score!
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
The ‘Flight from Reality’ IELTS Reading passage explains a debate over whether mobile phones pose a safety risk on aircraft and why they are banned while laptops are still allowed.
Cracking these kinds of topics in the academic reading passages for your IELTS Exam will boost your band score in various ways!
As the IELTS Reading is considered the second easiest module of the IELTS exam after Listening, get ready to practice and solve the ‘Flight from Reality’ IELTS Academic Reading now!
Question Types in the “Flight from Reality” IELTS Reading Passage
The types of questions that are found in this ‘Flight from Reality’ IELTS Reading Passage are:
- IELTS Reading Matching Information
- IELTS Reading Summary Completion
- True/False/Not Given IELTS Reading
IELTS Reading Passage - Flight from Reality
You should spend about 20 minutes on the given questions 1 - 13.
Mobiles are barred, but passengers can lap away on their laptops to their hearts’ content. Is one really safer than the other? In the US, a Congressional subcommittee grilled airline representatives and regulators about the issue last month. But the committee heard that using cell phones in planes may indeed pose a risk albeit a slight one. This would seem to vindicate the treatment of Manchester oil worker Neil Whitehouse, who was sentenced last summer to a year in jail by a British court for refusing to turn off his mobile phone on a flight home from Madrid. Although he was only typing a message to be sent on landing, not actually making a call, the court decided that hems putting the flight at risk.
A The potential for problems is certainly there. Modern airliners are packed with electronic devices that control the plane and handle navigation and communications. Each has to meet stringent safeguards to make sure it doesn’t emit radiation that would interfere with other devices in the plane-standards that passengers’ personal electronic devices don’t necessarily meet. Emissions from inside the plane could also interfere with sensitive antennae on the fixed exterior.
B But despite running a number of studies, Boeing, Airbus and various government agencies haven’t been able to find clear evidence of problems caused by personal electronic devices, including mobile phones. “We’ve done our own studies. We’ve found cell phones actually have no impact on the navigation system,” says Maryanne Greczyn, a spokeswoman for Airbus Industries of North America in Herndon, Virginia, Not do they affect other critical systems, she says. The only impact Airbus found? “Sometimes when a passenger is starting or finishing a phone call, the pilot hears a wry slight beep in the headset,” she says.
C The best evidence yet of a problem comes from a report released this year by Britain’s Civil Aviation Authority. Its researchers generated simulated cell phone transmissions inside two Boeing aircrafts. They concluded that the transmissions could create signals at a power and frequency that would not affect the latest equipment, but exceeded the safety threshold established in 1984 and might, therefore, affect some of the older equipment on board. This doesn’t mean “mission critical” equipment such as the navigation system and flight controls. But the devices that could be affected, such as smoke detectors and fuel level indicators, could still create serious problems for the flight crew if they malfunction.
D Many planes still use equipment certified to the older standards, says Dan Hawkes, head of avionics at the CAA’s Safely Regulation Croup. The CAA study doesn’t prove the equipment will actually fail when subjected to the signals but does show there’s a danger. “We’ve taken some of the uncertainty out of these beliefs,” he says. Another study later this year will see if the cellphone signals actually cause devices to fail.
E In 1996, RTCA, a consultant hired by the Federal Aviation Administration in the US to conduct tests, determined that potential problems from personal electronic devices were “low”. Nevertheless, it recommended a ban on their use during “critical” periods of flight, such as take-off and landing. RTCA didn’t actually test cell phones, but nevertheless recommended their wholesale ban on flights. But if “better safe than sorry” is the current policy, it’s applied inconsistently, according to Marshall Cross, the chairman of Mega Wave Corporation, based in Boylston, Massachusetts. Why are cell phones outlawed when no one considers a ban on laptops? “It’s like most things in life. The reason is a little bit technical, a little bit economic and a little bit political,” says Cross.
F The company wrote a report for the FAA in 1998 saying it is possible to build an on-board system that can detect dangerous signals from electronic devices. But Cross’s personal conclusion is that mobile phones aren’t the real threat. “You’d have to stretch things pretty far to figure out how a cell phone could interfere with a plane’s systems,” he says. Cell phones transmit in ranges of around 400, 800 or 1800 megahertz. Since no important piece of aircraft equipment operates at those frequencies, the possibility of interference is very low, Cross says. The use of computers and electronic game systems is much more worrying, lie says. They can generate very strong signals at frequencies that could interfere with plane electronics, especially if a mouse is attached (the wire operates as an antenna) or if their built-in shielding is somehow damaged. Some airlines are even planning to put sockets for laptops in seatbacks.
G There’s fairly convincing anecdotal evidence that some personal electronic devices have interfered with systems. Aircrew on one flight found that the autopilot was being disconnected, and narrowed the problem down to a passenger’s portable computer. They could actually watch the autopilot disconnect when they switched the computer on. Boeing bought the computer, took it to the airline’s labs and even tested it on an empty flight. But as with every other reported instance of interference, technicians were unable to replicate the problem.
HSome engineers, however, such as Bruce Donham of Boeing, says that common sense suggests phones are more risky than laptops. “A device capable of producing a strong emission is not as safe as a device which does not have any intentional emission,” he says. Nevertheless, many experts think it’s illogical that cell phones are prohibited when computers aren’t. Besides, the problem is more complicated than simply looking at power and frequency. In the air, the plane operates in a soup of electronic emissions, created by its own electronics and by ground-based radiation. Electronic devices in the cabin-especially those emitting a strong signal-can behave unpredictably, reinforcing other signals, for instance, or creating unforeseen harmonics that disrupt systems.
I Despite the Congressional subcommittee hearings last month, no one seems to be working seriously on a technical solution that would allow passengers to use their phones. That’s mostly because no one -besides cell phone users themselves stand to gain a lot if the phones are allowed in the air. Even the cell phone companies don’t want it. They are concerned that airborne signals could cause problems by flooding a number of the networks’ base stations at once with the same signal. This effect, called bigfooting, happens because airborne cell phone signals tend to go to many base stations at once, unlike land calls which usually go to just one or two stations. In the US, even if FAA regulations didn’t prohibit cell phones in the air, Federal Communications Commission regulations would.
J Possible solutions might be to enhance airliners’ electronic insulation or to fit detectors which warned flight staff when passenger devices were emitting dangerous signals. But Cross complains that neither the FAA, the airlines, nor the manufacturers are showing much interest in developing these. So despite Congressional suspicions and the occasional irritated (or jailed) mobile user, the industry’s “better safe than sorry” policy on mobile phones seems likely to continue. In the absence of firm evidence that the international airline industry is engaged in a vast conspiracy to overcharge its customers, a delayed phone call seems a small price to pay for even the tiniest reduction in the chances of a plane crash. But you’ll still be allowed to use your personal computer during a flight. And while that remains the case, airlines can hardly claim that logic has prevailed.
Questions
Questions 1-4
Complete the following summary of the paragraphs of Reading Passage. Use no more than three words from the Reading Passage for each answer.
Write your answers in boxes 1-4 on your answer sheet.
The would-be risk surely exists, since the avionic systems on modern aircraft are used to manage flight and deal with 1 ___________. Those devices are designed to meet the safety criteria which should be free from interrupting 2 ___________. The personal use of a mobile phone may cause the sophisticated 3 ___________ outside of the plane to dysfunction. Though definite interference in piloting devices has not been scientifically testified, the devices such as those which detect 4 ___________or indicate fuel load could be affected.
Questions 5-9
Use the information in the passage to match the Organization (listed A-E) with opinions or deeds below.
Write the appropriate letters A-E in boxes 5-9 on your answer sheet.
A British Civil Aviation Authority
B Maryanne Greczyn
C RTCA
D Marshall Cross
E Boeing company
5 Mobile usages should be forbidden in specific time.
6 Computers are more dangerous than cell phones.
7 Finding that the mobile phones pose little risk on flight’s navigation devices.
8 The disruption of laptops is not as dangerous as cell phones.
9 The mobile signal may have an impact on earlier devices.
Questions 10-13
Do the following statements agree with the information given in the Reading Passage?
In boxes 10-13 on your answer sheet, write
TRUE, if the statement is true
FALSE, if the statement is false
NOT GIVEN, if the information is not given in the passage
10 Almost all scientists accept that cell phones have higher emission than that of personal computers.
11 Some people believe that radio emission will interrupt the equipment on the plane.
12 The signal interference-detecting device has not yet been developed because they are in priority for neither the administrative department nor offer an economic incentive.
13 The FAA initiated open debate with the Federal Communications Commission.
Flight from Reality IELTS Reading Answers with Location and Explanation
|
Question Number |
Answer |
Location |
|
|
1 |
Navigation and communications |
It is mentioned that modern airliners are packed with electronic devices that control the plane and handle navigation and communications. So, it means that the electronic devices (the avionic systems) can manage flight (control the plane) and handle its navigation and communications. Hence, the answer is navigation and communications. |
Paragraph A, line 2 |
|
2 |
Radiation |
It is given that the electronic devices have to meet stringent safeguards to make sure it doesn’t emit radiation. The devices used in the plane have to meet safety criteria (stringent safeguards) to make sure it does not emit (should be free from) interrupting radiation that would interfere with other electronic devices on the plane. Hence,the answer is radiation. |
Paragraph A, line 3 |
|
3 |
Antennae |
It is given that passengers’ personal electronic devices don’t necessarily meet. Emissions from inside the plane could also interfere with sensitive antennae on the fixed exterior. In short, passenger’s mobile phones do not meet the safety measures and the emissions caused by the usage of personal mobiles phones could also interrupt the functioning of sensitive (sophisticated) antennae on the fixed exterior surface (outside) of the plane. Hence, the answer is antennae. |
Paragraph A, line 6 |
|
4 |
Smoke |
The last line of Paragraph C states that the devices that could be affected, such as smoke detectors and fuel level indicators, could still create serious problems for the flight crew if they malfunction. In other words, though researchers could not find any significant impact on the latest equipment, they did find that it could affect older equipment, such as smoke detectors and fuel level indicators. Hence, the answer is smoke. |
Paragraph C, line 7 |
|
5 |
C |
It is clearly given that RTCA determined that potential problems from personal electronic devices were “low”. Nevertheless, it recommended a ban on their use during “critical” periods of flight, such as take-off and landing. As RTCA recommended a ban on the use of mobile phones during specific times such as take-off and landing, the answer is C. |
Paragraph E, lines 1–5 |
|
6 |
D |
It is given that Cross’s personal conclusion is that mobile phones aren’t the real threat. …The use of computers and electronic game systems is much more worrying, lie says. So, Marshall Cross stated that the use of computers and electronic game systems is much more concerning than the usage of cell phones. Hence, the answer is D. |
Paragraph F, line 7 |
|
7 |
B |
It is given that Maryanne Greczyn, a spokeswoman for Airbus Industries of North America in Herndon, Virginia, stated that they have done their own studies and found cell phones actually have no impact on the navigation system. Hence, the answer is B. |
Paragraph B, lines 5–6 |
|
8 |
E |
In the first sentence of Paragraph H it is given that some engineers, however, such as Bruce Donham of Boeing, says that common sense suggests phones are more risky than laptops. He stated that it is common sense to assume that cell phones are more damaging than computers as any capable of producing a strong emission is not as safe as a device which does not have any intentional emission. Hence, the answer is E. |
Paragraph H, lines 1–3 |
|
9 |
A |
It is given that the best evidence yet of a problem comes from a report released this year by Britain’s Civil Aviation Authority. … They concluded that the transmissions could create signals at a power and frequency that would not affect the latest equipment, but exceeded the safety threshold established in 1984 and might, therefore, affect some of the older equipment on board. In other words, the British Civil Aviation Authority’s report mentioned that older equipment such as smoke detectors could be adversely affected by the transmission from electronic devices. Hence, the answer is A. |
Paragraph C, lines 3–5 |
|
10 |
False |
It is given that many experts think it’s illogical that cell phones are prohibited when computers aren’t. The dilemma here is more complex than simply considering the question of power and frequency. Electronic devices on a flight may behave in an unpredictable manner and jeopardise the functioning of necessary equipment. Hence, the answer is false. |
Paragraph H, lines 4–5 |
|
11 |
True |
It is said that emissions could interrupt the functioning of the equipment on the plane particularly the older equipment. It is added that although “mission critical” equipment such as the navigation system and flight controls might not be hampered. But the devices that could be affected, such as smoke detectors and fuel level indicators, could still create serious problems for the flight crew if they malfunction. Hence, this answer is true. |
Paragraph C, lines 3–8 |
|
12 |
True |
It is given that despite the Congressional subcommittee hearings last month, no one seems to be working seriously on a technical solution that would allow passengers to use their phones. So, a signal interference-detecting device has not yet been developed as there are no ostensible gains to be made from it. Hence, the answer is true. |
Paragraph I, lines 3–4 |
|
13 |
Not Given |
This information has not been provided in the passage. |
N/A |
Tips to Solve the Question Types in "Flight from Reality” IELTS Reading Passage
Now that you have calculated your score from the Flight from Reality answer keys, let us look at some quick IELTS exam preparation tips for each question type to boost your IELTS preparation.
Summary Completion
- For the summary completion tasks, the main goal is to first read the entire summary to understand the overall idea of it.
- Look for paraphrased words and sentences because the words in the summary rarely appear similar to the passage.
- Predict the word type, like a noun, verb, adjective, or a number, and scan the text for the correct answer.
- Match the synonyms. If the given summary paragraph uses “increase,” the reading passage might say “rising.”
- Always check the instruction that mentions the word limit.
- Don’t forget, the answers come in order as per the reading text.
- Avoid choosing long and complicated phrases if the summary’s blank requires a single word answer.
Matching Information
- In this type of question, you will have to match a list of options with the relevant set of statements.
- Read questions and underline or circle keywords. This will help you find out where you would have to read and find later.
- Focus on how often every detail is appearing in the passage.
- Scan the passage and look for information given in the questions.
- Skim through the areas that are surrounded by keywords and information in the passage.
- Don’t get confused in case the text has synonyms of the information that is originally present in the question.
- Keep in mind that answers will not be in an order as questions.
True/False/Not Given
- In IELTS Reading, ‘True, False, Not Given’ questions are based on facts given in the passage.
- Before reading the passage, have a look at your list of True, False, and Not Given questions.
- Once you have highlighted the keywords in the question statements, to look for paraphrases or synonyms in the passage.
- When you find both sets of keywords, cross-check them to find the answer.
- If the facts match, the answer is TRUE, and in case it doesn’t match, it is FALSE. If you are unable to find the answer or unsure of it, mark it NOT GIVEN.
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments