IELTS Reading Yes, No, Not Given with Answers
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
The Yes, No, Not Given is a type of task included in the IELTS Academic Reading section. Candidates are required to identify whether the writer’s claims or views agree with the given statements or not. It is important to practice the yes, no, not given task from the IELTS reading section to be comfortable with these types of questions.
In this article, we have provided a sample question from the yes, no, not given task from the IELTS reading section for your practice.
IELTS Reading Yes, No, Not Given Sample Question and Answer
Below we have given the example of yes, no, not given question with sample answer.
Sample Reading Passage
|But salt is also an essential element. Without it, life itself would be impossible since the human body requires the mineral in order to function properly. The concentration of sodium .ions in the blood is directly related to the regulation of safe body fluid levels. And while we are all familiar with its many uses in cooking, we may not be aware that this element is used in some 14,000 commercial applications. From manufacturing pulp and paper to setting dyes in textiles and fabric, from producing soaps and detergents to making our roads safe in winter, salt plays an essential part in our daily lives. Salt has a long and influential role in world history. From the dawn of civilization, it has been a key factor in economic, religious, social and political development in every corner of the world, it has been the subject of superstition, folklore, and warfare, and has even been used as currency.|
|1. It is possible to live without consuming salt.
2. Sodium ions control body fluid levels.
3. Salt has only culinary uses.
4. Salt deficiency results in diseases.
5. Salt has been used as money.
|1. It is possible to live without consuming salt. – NO
2. Sodium ions control body fluid levels. – YES
3. Salt has only culinary uses. – NO
4. Salt deficiency results in diseases. – NOT GIVEN
5. Salt has been used as money. – YES
Now, could you guess the reason behind the answers?
For the first question, the passage clearly states that life itself would be impossible without salt. So we cannot live without consuming salt. Hence the answer is NO.
For the second question, “control” also means “regulate”. From the passage we understand that sodium ions in the blood is directly related to the regulation of safe body fluid levels. So the answer is YES.
For the third question, the passage clearly states that salt is used in some 14,000 commercial applications apart from cooking. So the answer is NO.
For the fourth statement, it is not mentioned anywhere in the passage that a deficiency of salt results in diseases. So it is NOT GIVEN
For the fifth question, “money” also means “currency”. From the passage we understand that salt has been used as currency. So the answer is YES.
Here are the 10 examples for the IELTS Reading Yes, No, Not Given
- Example 1
- Example 2
- Example 3
- Example 4
- Example 5
- Example 6
- Example 7
- Example 8
- Example 9
- Example 10
Also check :