Solar Eclipse IELTS Reading Answers
12 min read
Updated On
-
Copy link
Access accurate Solar Eclipse IELTS Reading Answers with clear explanations, keyword locations, and expert reading tips. This guide helps you understand the passage easily, improve your question-solving strategies, and boost your IELTS Reading score.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
The IELTS Reading Module assesses your ability to understand, interpret, and analyse a variety of texts under time pressure. With consistent practice, it can become your highest-scoring section by improving skills such as skimming, scanning, and understanding paraphrased information. The passage “Solar Eclipse IELTS Reading Answers” is a real IELTS Academic Reading test passage, providing an excellent opportunity to practise under exam conditions. There are two types of questions in this passage. They are:
By solving and reviewing Sample Reading Questions from past IELTS papers, you can ensure that your Reading skills are up to the mark. Take the practice test below and check your score with the answers for Solar Eclipse!
Solar Eclipse IELTS Reading Passage
You should spend about 20 minutes on Questions 1-13, which are based on the Reading Passage below.
A A solar eclipse (as seen from the planet Earth) is a type of eclipse that occurs when the Moon passes between the Sun and Earth, and when the Moon fully or partially blocks (“occults”) the Sun. This can happen only at a new moon when the Sun and the Moon are in conjunction as seen from Earth in an alignment referred to as syzygy. In a total eclipse, the disk of the Sun is fully obscured by the Moon. In partial and annular eclipses, only part of the Sun is obscured.
B If the Moon were in a perfectly circular orbit, a little closer to the Earth, and in the same orbital plane, there would be total solar eclipses every month. However, since the Moon’s orbit is tilted at more than 5 degrees to the Earth’s orbit around the Sun, its shadow usually misses Earth. The Moon’s orbit must cross Earth’s ecliptic plane in order for an eclipse (both solar as well as lunar) to occur. In addition, the Moon’s actual orbit is elliptical, often taking it far enough away from Earth that its apparent size is not large enough to block the Sun entirely. The orbital planes cross each other at a line of nodes resulting in at least two, and up to five, solar eclipses occurring each year; no more than two of which can be total eclipses. However, total solar eclipses are rare at any particular location because totality exists only along a narrow path on the Earth’s surface traced by the Moon’s shadow or umbra.
C An eclipse is a natural phenomenon. However, in some ancient and modern cultures, solar eclipses were attributed to supernatural causes or regarded as bad omens. A total solar eclipse can be frightening to people who are unaware of its astronomical explanation, as the Sun seems to disappear during the day and the sky darkens in a matter of minutes.
D Historical eclipses are a very valuable resource for historians, in that they allow a few historical events to be dated precisely, from which other dates and ancient calendars may be deduced. A solar eclipse of June 15, 763 BC mentioned in an Assyrian text is important for the Chronology of the Ancient Orient. There have been other claims to date earlier eclipses. The King Zhong Kang supposedly beheaded two astronomers, Hsi and Ho, who failed to predict an eclipse 4,000 years ago. Perhaps the earliest still-unproven claim is that of archaeologist Bruce Masse, who putatively links an eclipse that occurred on May 10, 2807 BC with a possible meteor impact in the Indian Ocean on the basis of several ancient flood myths that mention a total solar eclipse.
E Eclipses have been interpreted as omens, or portents. The ancient Greek historian Herodotus wrote that Thales of Miletus predicted an eclipse that occurred during a battle between the Medes and the Lydians. Both sides put down their weapons and declared peace as a result of the eclipse. The exact eclipse involved remains uncertain, although the issue has been studied by hundreds of ancient and modern authorities. One likely candidate took place on May 28, 585 BC, probably near the Halys river in Asia Minor. An eclipse recorded by Herodotus before Xerxes departed for his expedition against Greece, which is traditionally dated to 480 BC, was matched by John Russell Hind to an annular eclipse of the Sun at Sardis on February 17, 478 BC. Alternatively, a partial eclipse was visible from Persia on October 2, 480 BC. Herodotus also reports a solar eclipse at Sparta during the Second Persian invasion of Greece. The date of the eclipse (August 1, 477 BC) does not match exactly the conventional dates for the invasion accepted by historians.
F Chinese records of eclipses begin at around 720 BC. The 4th century BC astronomer Shi Shen described the prediction of eclipses by using the relative positions of the Moon and Sun. The “radiating influence” theory (i.e., the Moon’s light was reflection from the Sun) was existent in Chinese thought from about the sixth century BC (in the Zhi Ran of Zhi Ni Zi), though it was opposed by the 1st century AD philosopher Wang Chong, who made clear in his writing that this theory was nothing new. Ancient Greeks, such as Parmenides and Aristotle, also supported the theory of the Moon shining because of reflected light.
A total solar eclipse plays an important role in Mark Twain’s novel, “A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court”.
G Attempts have been made to establish the exact date of Good Friday by assuming that the darkness described at Jesus’s crucifixion was a solar eclipse. This research has not yielded conclusive results, and Good Friday is recorded as being at Passover, which is held at the time of a full moon. Further, the darkness lasted from the sixth hour to the ninth, or three hours, which is much, much longer than the eight-minute upper limit for any solar eclipse’s totality. In the Western hemisphere, there are few reliable records of eclipses before 800 AD, until the advent of Arab and monastic observations in the early medieval period. The first recorded observation of the corona was made in Constantinople in 968 AD.
H The first known telescopic observation of a total solar eclipse was made in France in 1706. Nine years later, English astronomer Edmund Halley accurately predicted and observed the solar eclipse of May 3, 1715. By the mid-19th century, scientific understanding of the Sun was improving through observations of the Sun’s corona during solar eclipses. The corona was identified as part of the Sun’s atmosphere in 1842, and the first photograph (or daguerreotype) of a total eclipse was taken of the solar eclipse of July 28, 1851. Spectroscope observations were made of the solar eclipse of August 18, 1868, which helped to determine the chemical composition of the Sun.
Limited Seats are Available for our IELTS Webinars! Book yours now!
Solar Eclipse IELTS Reading Questions
Questions 28 – 30
28 When the moon completely obscures the sun is called
A a total lunar eclipse
B a total solar eclipse
C an annular eclipse
D a partial solar eclipse
29 There are not eclipses more often because
A the moon’s orbit is not circular
B the moon is not in the correct orbital plane
C the perceived size of the moon changes due to its orbit
D all of the above
30 Eclipses were often interpreted
A differently by different races
B as harbingers of doom
C as religious events
D by superstitious people
Questions 31 – 36
A John Russell Hind
B Chinese Astronomers
C Bruce Masse
D Herodotus
31 The earliest hypothesized eclipse
32 Wrote about the author who predicted an eclipse that occurred whilst the Medes and the Lydians were at war
33 Were predicting eclipses from the 4th century BC
34 Reported an eclipse at Sparta during the Second Persian invasion of Greece
35 Found an eclipse in Sardis that corresponded with the departure of Xerxes recorded by Herodotus
36 Were beheaded for failing to predict an eclipse
Questions 37 – 40
A 1715 AD
B 720 BC
C 1842 AD
D 480 BC
E 1851 AD
37 Chinese began recording eclipses around this date.
38 The first picture of an eclipse was taken with a camera.
39 A partial eclipse visible in Persia related to Xerxes’ invasion of Greece.
40 An Englishman accurately predicted and observed the solar eclipse
Boost your IELTS Academic Reading score today! Grab Get Your IELTS Reading Ebook Now!
Solar Eclipse IELTS Reading Answers
Let’s now review the answers to the questions from the passage in the reading section, Solar Eclipse IELTS Reading Answers, and assess your improvement for a high IELTS Reading band score.
28 Answer: B
Question type: Multiple Choice Questions
Answer location: Paragraph A, line 4 – line 5
Answer explanation: The selected lines says that “In a total eclipse, the disk of the Sun is fully obscured by the Moon.” This tells us that when the moon completely obscures the sun it is called total eclipse. As the paragraph begins with the discussion of a solar eclipse, the answer is B (a total solar eclipse).
29 Answer: D
Question type: Multiple Choice Questions
Answer location: Paragraph B, line 2 – line 7
Answer explanation: In the quoted lines of Paragraph B, it is said that “However, since the Moon’s orbit is tilted at more than 5 degrees to the Earth’s orbit around the Sun, its shadow usually misses Earth. The Moon’s orbit must cross Earth’s ecliptic plane in order for an eclipse (both solar as well as lunar) to occur. In addition, the Moon’s actual orbit is elliptical, often taking it far enough away from Earth that its apparent size is not large enough to block the Sun entirely.” These lines show that eclipses have become rare or do not occur more often because of all the given options (the moon’s orbit is not circular and not in the correct orbital plane, but is titled and the perceived size of the moon changes due to its orbit). Hence the answer is D (all of the above).
30 Answer: B
Question type: Multiple Choice Questions
Answer location: Paragraph C, line 1 – line 2.
Answer explanation: In the quoted lines of Paragraph C, it is said that “However, in some ancient and modern cultures, solar eclipses were attributed to supernatural causes or regarded as bad omens.” This line points out that in ancient times, eclipses were often interpreted as harbingers of doom or bad omens. Hence the answer is B (as harbingers of doom).
31 Answer: C
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph D, line 6- line 9
Answer explanation: In the specified line of Paragraph D, it is stated that “Perhaps the earliest still-unproven claim is that of archaeologist Bruce Masse, who putatively links an eclipse that occurred on May 10, 2807 BC with a possible meteor impact in the Indian Ocean on the basis of several ancient flood myths that mention a total solar eclipse.”. In other words, Bruce Masse is associated with the earliest hypothesized (still-unproven claim) eclipse. Hence, the answer is C.
32 Answer: D
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph E, line 1- line 3
Answer explanation: The mentioned lines from Paragraph E says that “The ancient Greek historian Herodotus wrote that Thales of Miletus predicted an eclipse that occurred during a battle between the Medes and the Lydians.” These lines make it clear that Herodotus is the person who wrote about the author (Thales of Miletus) who predicted an eclipse that occurred whilst the Medes and the Lydians were at war. Hence the answer is D.
33 Answer: B
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph F, line 1- line 3
Answer explanation: The mentioned line of Paragraph F says that “The 4th century BC astronomer Shi Shen described the prediction of eclipses by using the relative positions of the Moon and Sun.” As it is clear that the Chinese astronomers were predicting eclipses from the 4th century BC, the answer is B.
34 Answer: D
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph E, line 10- line 11
Answer explanation: The specified lines state that “Herodotus also reports a solar eclipse at Sparta during the Second Persian invasion of Greece.” As it is clear that Herodotus reported an eclipse at Sparta during the Second Persian invasion of Greece, the answer is D.
35 Answer: A
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph E, line 7 – line 9
Answer explanation: The lines from Paragraph E says that “An eclipse recorded by Herodotus before Xerxes departed for his expedition against Greece, which is traditionally dated to 480 BC, was matched by John Russell Hind to an annular eclipse of the Sun at Sardis on February 17, 478 BC.” As it is clear that John Russell Hind found an eclipse in Sardis that corresponded with the departure of Xerxes recorded by Herodotus, the answer is A.
36 Answer: B
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph D, line 5 – line 6
Answer explanation: The relevant lines say that “The King Zhong Kang supposedly beheaded two astronomers, Hsi and Ho, who failed to predict an eclipse 4,000 years ago.” From these lines, we can conclude that two Chinese astronomers, Hsi and Ho, were beheaded for failing to predict an eclipse. Hence the answer is B.
37 Answer: B
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph F, line 1
Answer explanation: The provided line says that “Chinese records of eclipses begin at around 720 BC.” As it is clear from the above sentence that the Chinese began recording eclipses around 720 BC, the answer is B.
38 Answer: E
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph H, line 6 – line 7
Answer explanation: The given lines say that “… and the first photograph (or daguerreotype) of a total eclipse was taken of the solar eclipse of July 28, 1851.” This statement points out that the first picture (photograph) of an eclipse was taken with a camera in 1851 A.D. Hence the answer is E.
39 Answer: D
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph E, line 9 – line 11
Answer explanation: The following lines from Paragraph E says that “Alternatively, a partial eclipse was visible from Persia on October 2, 480 BC. … during the Second Persian invasion of Greece.” From this reference, we can conclude that a partial eclipse related to Xerxes’ invasion of Greece was visible in Persia in 480 BC. Hence the answer is D.
40 Answer: A
Question type: Matching Features
Answer location: Paragraph H, line 2 – line 3
Answer explanation: The following lines from Paragraph H says that “Nine years later, English astronomer Edmund Halley accurately predicted and observed the solar eclipse of May 3, 1715.” From this reference, we can conclude that Edmund Halley, an Englishman accurately predicted and observed the solar eclipse in 1715 A.D. Hence the answer is A.
Tips to Ace Solar Eclipse IELTS Reading Answers
Let us check out some quick IELTS Exam Preparation Tips for Band Score of 8+ to answer the types of questions in the Reading Answers.
MCQs (Multiple Choice Questions)
- Read the question stem first, not the options—know what you’re looking for.
- Underline keywords and look for their synonyms in the passage.
- Eliminate wrong options—aim to narrow down to two choices.
- Be careful with distractors such as absolute words (always, never).
- Match the overall meaning, not just matching words.
Matching Features
- Read all features (people, theories, places) first to know who/what is involved.
- Use symbols or abbreviations to track features easily (e.g., A = expert 1).
- Scan the passage for names/terms—these questions are location-friendly.
- Match meaning, not keywords, since statements are usually paraphrased.
- Answers often repeat across features, so avoid assuming one-time use.
Want to boost your IELTS score? Enroll in our expert-led IELTS online classes today!
Practising passages like “Solar Eclipse IELTS Reading Answers” helps you strengthen key reading skills, manage time effectively, and tackle different question types with confidence. Regular practice with answers and explanations will improve your accuracy and boost your IELTS Reading score. Keep practising with more IELTS Reading Recent Actual Tests and answers on IELTSMaterial.com to improve your speed, accuracy, and overall performance.
Check More IELTS Reading Answers
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments