Prepare with the #1 ranked IELTS platform. Buy our:
Band 8+ Video Courses Recent Actual Tests Questions E-books
  • Home
  • IELTS Vocabulary
  • Advanced Vocabulary for IELTS 7.0-8.0-9.0:Practice Exercises and Answer Key(Part 1)
  • Home
  • IELTS Vocabulary
  • Advanced Vocabulary for IELTS 7.0-8.0-9.0:Practice Exercises and Answer Key(Part 1)
Advanced Vocabulary for IELTS 7.0+- General, Low-frequency, Advanced Vocabulary
Advanced Vocabulary for IELTS 7.0-8.0-9.0:Practice Exercises and Answer Key(Part 1)

Advanced Vocabulary for IELTS 7.0-8.0-9.0:Practice Exercises and Answer Key(Part 1)

Practice daily to improve IELTS score with Advanced Vocabulary and IELTS Vocabulary Practice Exercise for IELTS Academic & IELTS General Training Test takers. This lesson includes 9 Parts, so stay tuned!

Now, let’s check out Part 1

Practice Exercises and Answer Key

Select the correct answer option (a – d) for each question (1 – 20)

  1. It was a(n)______effort on our part to try to convince her not to make such a rash decision and quit her job before she had anything lined up; she was never going to listen to us anyway.
  2. The violent scenes in that movie were simply______and added nothing to the storyline. All they served to achieve was to force the Film Censor’s hand so as to prevent under 12s from being able to view what was otherwise a perfectly suitable film for them to watch.
  3. Living as a foreigner in such a(n)______place as this, it is hardly surprising that I get stared at walking down the street; I stand out like a sore thumb.
  4. Rumours abound that the announcement of the merger of the two companies is______; apparently it is as good as a done deal.
  5. He had the______build of someone half his age involved in professional athletics; it was as though he never aged at all, and yet I seldom saw him do exercise of any kind and he never went to the gym.
  6. The______details of the deceased’s year-long affair with his secretary emerged during the trial as the prosecution tried to build a strong case for motive to murder. This much is clear; most people in Jane Ayre’s shoes probably would have wanted their lying, cheating, money-grabbing husband dead.
  7. It is one thing to simply tell a white lie, James, but you have been downright______; I will never be able to trust you again.
  8. The chances of finding those trapped in the snow after the avalanche now are______; after all, most avalanche survivors suffocate within 15-30 minutes of being buried alive. It has been nine hours now that the rescuers have been searching.
  9. There is a(n)______of books on the subject, so you should have no trouble whatsoever researching ideas for your project.
  10. She has a(n)______way of making her point which is brilliantly effective; I find it leaves those with whom she argues at a loss for what to say next, so taken aback are they by her succinct ripostes.
  11. He is no doubt a(n)______talent, but I question whether or not he has the temperament to succeed in this sport.
  12. He is a(n)______goal scorer; not even the great Malcolm Mound managed to convert his chances with the same regularity during his spell at the club.
  13. The two houses are______to each other and yet they are so differently styled that you could be forgiven for thinking they were built in completely different eras.
  14. He left a(n)______on my answerphone about having to ‘disappear’ for a few weeks, saying that ‘everything would be all right’ and that he would sort it out. I am still struggling to understand what this is all about, but it can’t be good.
  15. The diamond is of______origin; indeed, I strongly suspect that it has been smuggled into the country illegally from one of the African conflict zones.
  16. That is a(n)______abuse of power; be warned, you will not win any friends behaving like this and walking all over everyone.
  17. The bottom fell out of this______cardboard box while I was carrying it up the stairs; how cheap of the courier company to use such cut-rate packaging.
  18. He wore a(n)______expression for weeks following the news that he had not got the promotion.
  19. He has a(n)______collection of butterflies which he bought from the local Natural History museum.
  20. There is a(n)______of new homes being built in the region and at the moment demand far outweighs supply. Something must be done to redress the balance.
1. a. futile b. brazen c. aqueous d. dubious
2. a. docile b. gratuitous c. dormant d. arduous
3. a. eminent b. convivial c. extraneous d. homogenous
4. a. imminent b. eminent c. frugal d. culpable
5. a. doleful b. esoteric c. lithe d. intrepid
6. a. brazen b. inherent c. ponderous d. lurid
7. a. prudent b. reclusive c. precipitous d. mendacious
8. a. oblique b. miniscule c. inherent d. prolific
9. a. prolific b. plethora c. nominal d. frugal
10. a. laconic b. frugal c. congenial d. apprehensive
11. a. prodigious b. coherent c. eminent d. flagrant
12. a. prolific b. brazen c. indulgent d. innate
13. a. contiguous b. munificent c. gregarious d. nozious
14. a. gaudy b. lustrous c. munificent d. cryptic
15. a. latent b. dubious c. laconic d. lucrative
16. a. latent b. lucrative c. flagrant d. miniscule
17. a. flimsy b. lustrous c. intrepid d. haughty
18. a. prudent b. reclusive c. doleful d. officious
19. a. reticent b. ponderous c. esoteric d. reciprocal
20. a. plethora b. miniscule c. dearth d. vestige

Answer Key

  1. a
  2. b
  3. d
  4. a
  5. c
  6. d
  7. d
  8. b
  9. b
  10. a
  11. a
  12. a
  13. a
  14. d
  15. b
  16. c
  17. a
  18. c
  19. c
  20. c

Also check :

Written By

Janet had been an IELTS Trainer before she dived into the field of Content Writing. During her days of being a Trainer, Janet had written essays and sample answers which got her students an 8+ band in the IELTS Test. Her contributions to our articles have been engaging and simple to help the students understand and grasp the information with ease. Janet, born and brought up in California, had no idea about the IELTS until she moved to study in Canada. Her peers leaned to her for help as her first language was English.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Featured Posts

101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download
101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download

"101 IELTS Reading Past Papers With Answers" is a must-have IELTS preparation book for......

42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)
42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (free PDF download)

In the IELTS Speaking Part 1 Section, IELTS examiner will introduce him or herself......

Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training
Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic and General Training

IELTS Reading Resources Besides doing exercises from reading practice tests from Cambridge IELTS Series,......

50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers
50 Recent IELTS Speaking Topics 2021 Part 2 & 3 with Model Answers

For Band 9 Sample Answers for all Part 1,2,3 topics in 2021, you can......

All Useful IELTS Writing Lessons & Websites
All Useful IELTS Writing Lessons & Websites

This post covers all IELTS Writing lessons on IELTS Material website, including: IELTS Writing......

IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)
IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)

Read IELTS Writing Actual Tests & Band 8.0+ Samples around the world to be......

IELTS Speaking Lessons
IELTS Speaking Lessons

This post contains useful links to the best IELTS speaking lessons/tips/books/practice tests/actual tests/sample answer...

100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019
100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019

IELTS Speaking Part 1 Topics Questions and Answers (Jan -May 2020) Check out the......

IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan - May 2020) & Sample Answers
IELTS Speaking Part 1 Questions with Answers 2020 (Jan – May 2020)

In part 1 of the speaking test, the examiner will introduce himself or herself......

High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)
High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)

What could be better than preparing yourself for your exam by reading model answers......

IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers
IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers

To be well-prepared for IELTS exam (both IELTS Academic & IELTS General Training Module),......

IELTS Magazine - Week 1 (PDF)
IELTS Magazine – Week 1 (PDF)

IELTS Magazine is our brand new project on our official IELTS blog (ieltsmaterial.com), which......

IELTS Speaking Recent Actual Tests (January - April 2021) & Suggested Answers
IELTS Speaking Recent Actual Tests (January – April 2021) & Suggested Answers

IELTS Speaking Test Part 1 Question and Answers In the following page, you will......

150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers
150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

Check out the latest IELTS Speaking Part 2 topics 2020 with model answers by......

IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 - 2020) & Model Answers free PDF download
IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 – 2020) & Model Answers free PDF download

Though IELTS writing is considered to be difficult for some students, it's helpful to......

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14) Academic and General Training Student's Book with Answers and Audios
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Academic and General Training Student’s Book with Answers and Audios

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14), written by experienced IELTS examiners......

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14) Student's Book with Answers with Audio [Latest Update]
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Student’s Book with Answers with Audio [Latest Update]

Cambridge IELTS 1 - 13 Academic & General Training Student's Book with Answers with......

Ace the IELTS : IELTS General Module - How to Maximize your Score (3rd edition)
Ace the IELTS : IELTS General Module – How to Maximize your Score (3rd edition)

This excellent self-study book for intense IELTS preparation in a few weeks is designed......

Advanced Vocabulary word List for IELTS
Advanced Vocabulary word List for IELTS

Advanced Vocabulary List for IELTS learners to Score Band 7.5 or Higher IELTS vocabulary......

Post Your IELTS Exam Questions
Post Your IELTS Exam Questions

Hi guys, When you were preparing for your IELTS, did you hope someone would......

Do you need help with IELTS Preparation, Enroll for our Master Program:

Enroll for Online Classes