Highs and Lows - IELTS Reading Answers
14 min read
Updated On
-
Copy link
Discover accurate IELTS Reading answers for “Highs and Lows”, complete with clear explanations, keyword locations, and essential tips to help you understand the passage and improve your overall IELTS Reading performance.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
The Academic passage “Highs and Lows” is a real IELTS Reading passage from a past test. Solving this passage will give you a clear idea of the difficulty level you can expect in the actual exam. This blog also provides complete answer keys, detailed explanations, and essential tips to master each question type, helping you boost your accuracy and confidence. If you want additional practice, explore more of our IELTS Reading practice tests to strengthen your skills.
Highs and Lows IELTS Reading Passage
You should spend about 20 minutes on Questions 26 - 40 which are based on the Reading Passage.
Hormone levels - and hence our moods –may be affected by the weather. Gloomy weather can cause depression, but sunshine appears to raise the spirits. In Britain, for example, the dull weather of winter drastically cuts down the amount of sunlight that is experienced which strongly affects some people. They become so depressed and lacking in energy that their work and social life are affected. This condition has been given the name SAD (Seasonal Affective Disorder). Sufferers can fight back by making the most of any sunlight in winter and by spending a few hours each day under special, full-spectrum lamps. These provide more ultraviolet and blue-green light than ordinary fluorescent and tungsten lights. Some Russian scientists claim that children learn better after being exposed to ultraviolet light. In warm countries, hours of work are often arranged so that workers can take a break, or even a siesta, during the hottest part of the day. Scientists are working to discover the links between the weather and human beings’ moods and performance.
It is generally believed that tempers grow shorter in hot, muggy weather. There is no doubt that ‘crimes against the person’ rise in the summer, when the weather is hotter and fall in the winter when the weather is colder. Research in the United States has shown a relationship between temperature and street riots. The frequency of riots rises dramatically as the weather gets warmer, hitting a peak around 27-30°C. But is this effect really due to a mood change caused by the heat? Some scientists argue that trouble starts more often in hot weather merely because there are more people in the street when the weather is good.
Psychologists have also studied how being cold affects performance. Researchers compared divers working in icy cold water at 5°C with others in water at 20°C (about swimming pool temperature). The colder water made the divers worse at simple arithmetic and other mental tasks. But significantly, their performance was impaired as soon as they were put into the cold water – before their bodies had time to cool down. This suggests that the low temperature did not slow down mental functioning directly, but the feeling of cold distracted the divers from their tasks.
Psychologists have conducted studies showing that people become less skeptical and more optimistic when the weather is sunny However, this apparently does not just depend on the temperature. An American psychologist studied customers in a temperature-controlled restaurant. They gave bigger tips when the sun was shining and smaller tips when it wasn’t, even though the temperature in the restaurant was the same. A link between weather and mood is made believable by the evidence for a connection between behavior and the length of the daylight hours. This, in turn, might involve the level of a hormone called melatonin, produced in the pineal gland in the brain. The amount of melatonin falls with greater exposure to daylight. Research shows that melatonin plays an important part in the seasonal behavior of certain animals. For example, food consumption of stags increases during the winter, reaching a peak in February/ March. It falls again to a low point in May, then rises to a peak in September, before dropping to another minimum in November. These changes seem to be triggered by varying melatonin levels.
In the laboratory, hamsters put on more weight when the nights are getting shorter and their melatonin levels are falling. On the other hand, if they are given injections of melatonin, they will stop eating altogether. It seems that time cues provided by the changing lengths of day and night trigger changes in animals’ behavior - changes that are needed to cope with the cycle of the seasons. People’s moods too, have been shown to react to the length of the daylight hours. Skeptics might say that longer exposure to sunshine puts people in a better mood because they associate it with the happy feelings of holidays and freedom from responsibility. However, the belief that rain and murky weather make people more unhappy is borne out by a study in Belgium, which showed that a telephone counseling service gets more telephone calls from people with suicidal feelings when it rains.
When there is a thunderstorm brewing, some people complain of the air being ‘heavy’ and of feeling irritable, moody and on edge. They may be reacting to the fact that the air can become slightly positively charged when large thunderclouds are generating the intense electrical fields that cause lightning flashes. The positive charge increases the levels of serotonin (a chemical involved in sending signals in the nervous system). High levels of serotonin in certain areas of the nervous system make people more active and reactive and, possibly, more aggressive. When certain winds are blowing, such as the Mistral in southern France and the Fohn in southern Germany, mood can be affected - and the number of traffic accidents rises. It may be significant that the concentration of positively charged particles is greater than normal in these winds. In the United Kingdom, 400,000 ionizers are sold every year. These small machines raise the number of negative ions in the air in a room. Many people claim they feel better in negatively charged air.
Limited Seats are Available for our IELTS Webinars! Book yours now!
Highs and Lows IELTS Reading Questions
Questions 26-28
Choose the appropriate letters A—D and write them in boxes 26—28 on your answer sheet.
26. Why did the divers perform less well in colder conditions?
A. They were less able to concentrate.
B. Their body temperature fell too quickly.
C. Their mental functions were immediately affected by the cold.
D. They were used to swimming pool conditions.
27. The number of daylight hours
A. affects the performance of workers in restaurants.
B. influences animal feeding habits.
C. makes animals like hamsters more active.
D. prepares humans for having greater leisure time.
28. Human irritability may be influenced by
A. how nervous and aggressive people are.
B. reaction to certain weather phenomena.
C. the number of ions being generated by machines.
D. the attitude of people to thunderstorms.
Questions 29-34
Do the following statements agree with the information in the Reading Passage?
In boxes 29-34 on your answer sheet write:
TRUE if the statement is true according to the passage
FALSE if the statement is false according to the passage
NOT GIVEN if the information is not given in the passage
29. Seasonal Affective Disorder is disrupting children’s education in Russia.
30. Serotonin is an essential cause of human aggression.
31. Scientific evidence links ‘happy associations with weather’ to human mood.
32. A link between depression and the time of year has been established.
33. Melatonin levels increase at certain times of the year.
34. Positively charged ions can influence eating habits.
Questions 35-37
According to the text which THREE of the following conditions have been scientifically proved to have a psychological effect on humans?
Choose THREE letters A—G and write them in boxes 35—37 on your answer sheet.
A lack of negative ions
B rainy weather
C food consumption
D high serotonin levels
E sunny weather
F freedom from worry
G lack of counselling facilities
Questions 38-40
Complete each of the following statements with the best ending from the box below.
Write the appropriate letters A-G in boxes 38—40 on your answer sheet.
38. It has been established that social tension increases significantly in the United States during .......
39. Research has shown that a hamster’s bodyweight increases according to its exposure to.......
40. Animals cope with changing weather and food availability because they are influenced by.......
A daylight
B hot weather
C melatonin
D moderate temperatures
E poor co-ordination
F time cues
G impaired performance
Boost your IELTS Academic Reading score today! Grab Get Your IELTS Reading Ebook Now!
Highs and Lows IELTS Reading Answer With Explanation
Let’s now review the answers to the questions from the passage in the reading section, Highs and Lows - IELTS Reading Answers, and assess your improvement for a high IELTS Reading band score.
| Question Number | Answer | Explanation |
|---|---|---|
| 1 | A | Paragraph 3 mentions that researchers compared divers working in icy cold water at 5°C with others in water at 20°C (about swimming pool temperature). Their performance was impaired as soon as they were put into the cold water – before their bodies had time to cool down. This suggests that the ‘low temperature’ did not slow down mental functioning directly, but the feeling of cold ‘distracted the divers from their tasks’, that is, they were not able to concentrate on their task. Hence, the answer is A (They were less able to concentrate). |
| 2 | B | Paragraph 4 presents the link between weather and mood is made believable by the ‘evidence for a connection between behaviour and the length of the daylight hours’, which might involve the level of a hormone called melatonin, produced in the pineal gland in the brain. The ‘amount of melatonin falls with greater exposure to daylight’. Research shows that melatonin plays an important part in the seasonal behaviour of certain animals. For example, ‘food consumption of stags increases during the winter’, reaching a peak in February/ March. It ‘falls again to a low point in May’. These changes seem to be triggered by varying melatonin levels which are affected by the exposure to daylight. Hence, the answer is B (influences animal feeding habits). |
| 3 | B | Paragraph 2 states a general belief that ‘tempers’ (irritability) ‘grow shorter in hot, muggy weather’, which results ‘crimes against the person’ rise in the summer, when the weather is hotter and ‘fall in the winter when the weather is colder’. Research in the United States has shown a relationship between temperature and street riots. The ‘frequency of riots rises dramatically as the weather gets warmer’, hitting a peak around 27-30°C. So, human irritability increases with warm or hot weather. Hence, the answer is B (reaction to certain weather phenomena). |
| 4 | NOT GIVEN | In paragraph 1, the author writes that the dull weather of winter drastically cuts down the amount of sunlight that is experienced which strongly affects some people. They become so depressed and lacking in energy that their work and social life are affected. ‘This condition has been given the name SAD (Seasonal Affective Disorder)’. The reference to Russia is given in the same paragraph as it states that some ‘Russian scientists claim that children learn better after being exposed to ultraviolet light’. As these references (SAD and Russian children) are not related, the answer is ‘NOT GIVEN’. |
| 5 | TRUE | Paragraph 6 informs that high levels of serotonin in certain areas of the nervous system ‘make’ (cause) ‘people’ (human) more active and reactive and, possibly, ‘more aggressive’. As the statement is true according to the passage, the answer is ‘TRUE’. |
| 6 | FALSE | Paragraph 5 points out that sceptics, that is people who are inclined to question or doubt accepted opinions’, ‘might say’ (there is a sense of doubt) that ‘longer exposure to sunshine puts people in a better mood because they associate it with the happy feelings’ of holidays and freedom from responsibility. So, this is the opinion of sceptics and there is no scientific evidence behind it. As the statement is false according to the passage, the answer is ‘FALSE’. |
| 7 | TRUE | Paragraph 1 cites the example of Britain and states that the ‘dull weather of winter’ (certain time of year) drastically ‘cuts down the amount of sunlight’ which strongly affects some people. They ‘become so depressed and lacking in energy’ (depressive mood) that their work and social life are affected. This condition has been given the name SAD (Seasonal Affective Disorder). This example proves that during certain times of the year people get depressed due to changes in weather and so there is a link between those two (time of the year and depression). As the statement is true according to the passage, the answer is ‘TRUE’. |
| 8 | TRUE | Paragraph 4 refers to the fact that the ‘amount of melatonin falls with greater exposure to daylight’. So, we can conclude that the amount of melatonin rises with low exposure to daylight or sunlight. As the statement is true according to the passage, the answer is ‘TRUE’. |
| 9 | NOT GIVEN | The only reference to ions is present in the sixth paragraph of the passage which mentions that in the United Kingdom, 400,000 ionizers are sold every year. These small machines raise the number of negative ions in the air in a room. As there is no mention of positive ions or their influence on eating habits, the answer is ‘NOT GIVEN’. |
| 10 | B | Paragraph 5 studies the belief that ‘rain and murky weather make people more unhappy’ is borne out by a research in Belgium, which showed that a telephone counselling service gets more telephone calls from ‘people with suicidal feelings when it rains’. Therefore, people undergo psychological changes during rainy weather which tend to make them more unhappy and suicidal. Hence, the answer is B (rainy weather). |
| 11 | D | Paragraph 6 indicates that ‘high levels of serotonin’ in certain areas of the nervous system ‘make people more active and reactive’ and they may also become ‘more aggressive’. So, we can conclude that high levels of serotonin affects the psychological aspect of a person. Hence, the answer is D (high serotonin levels). |
| 12 | E | Paragraph 4 declares that psychologists have conducted ‘studies showing’ that ‘people become less sceptical and more optimistic when the weather is sunny’. Thus, a conclusion can be made that exposure to bright daylight can affect people’s psychology. Hence, the answer is E (sunny weather). |
| 13 | B | Paragraph 2 presents that research ‘in the United States’ has ‘shown’ (established) a ‘relationship between temperature and street riots’ (social tension). The ‘frequency of riots rises’ dramatically as the ‘weather gets warmer’, hitting a peak around 27-30°C.
Hence, the answer is B (hot weather). |
| 14 | A | Paragraph 5 brings out the fact that in the laboratory, ‘hamsters’ ‘put on more weight’ (bodyweight increases) when the ‘nights are getting shorter’ which means there is more daylight and their ‘melatonin levels are falling’ (in paragraph 4, it is given that the amount of melatonin falls ‘with greater exposure to daylight’). So, both the conditions prove that the body weight increases when the hamster is exposed to daylight. Hence, the answer is A (daylight). |
| 15 | F | In paragraph 5, the author provides an example of hamsters putting on more weight when the nights are getting shorter and their ‘melatonin levels are falling’ which in turn affect the food habits of animals. The author proves the link between melatonin and food consumption with an example in paragraph 4 – food consumption of stags increases during the winter, reaching a peak in February/ March. It is further mentioned in paragraph 5, that , ‘time cues’ (seasons, time of the year, exposure to daylight) provided by the ‘changing lengths of day and night’ trigger ‘changes in animals’ behaviour’ – changes that are needed to cope with the cycle of the seasons. Hence, the answer is F (time cues). |
Tips to Ace Different Types of Questions in "Highs and Lows - IELTS Reading Answers"
Let us check out some quick IELTS Exam Preparation Tips for Band Score of 8+ to answer the types of questions in the Reading Answers.
True/False/Not Given
You need to decide whether statements agree with the information in the passage (True), contradict it (False), or cannot be determined (Not Given). Here are some tips to ace True/False/Not Given:
- Underline Keywords in the Statement – Helps you locate relevant sentences in the passage.
- Scan for Synonyms and Paraphrases – The passage rarely uses the exact words.
- Avoid Assumptions – Base your answer only on the text, not your knowledge.
- Carefully Compare Statement and Passage – True = matches, False = contradicts, Not Given = not mentioned.
- Watch for Qualifiers – Words like all, some, always, never can change the answer.
Matching Sentence Endings
- Read the sentence beginnings carefully to understand the meaning.
- Predict a logical ending before checking the options.
- Focus on the meaning, not matching words or phrases.
- Eliminate endings that are grammatically incorrect.
- Avoid distractors and choose the ending that fits most accurately.
MCQs (Multiple Choice Questions)
- Read the question and choices before scanning the passage.
- Identify keywords and look for paraphrased versions in the text.
- Use elimination to remove clearly incorrect options.
- Locate proof in the passage; do not rely on guesswork.
- Read surrounding lines to ensure the option fully matches the idea.
Want to boost your IELTS score? Enroll in our expert-led IELTS online classes today!
Practising passages like “What is Exploration IELTS Reading Answers” helps you strengthen key reading skills, manage time effectively, and tackle different question types with confidence. Regular practice with answers and explanations will improve your accuracy and boost your IELTS Reading score. Keep practising with more IELTS Reading Recent Actual Tests and answers on IELTSMaterial.com to improve your speed, accuracy, and overall performance.
Check More IELTS Reading Answers
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments