Sitting at home because of Covid-19?

Great time to prepare for IELTS. Check out our award winning ebooks now.

Sitting at home due to Covid-19? Great time to prepare for IELTS.

IELTS Listening Practice Test 41

IELTS Listening Practice Test 41 – with Answers

Advertisements

In the Listening Test 41, you will hear 4 audio recordings and answer questions 1-40 based on what you hear.

Section 1 is a conversation between a computer technician and the woman whose computer has crashed.

Section 2 is a monologue by the water project manager of a charity called Charity Water.

Section 3 is a conversation between a student and a university advisor.         

Section 4 is a lecture on the behaviour of primates.

Audio

Audio Transcription

Download Audio Transcription

Section 1

Questions 1-10

Questions 1-10

Complete the form below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

Tom’s Computer Maintenance

Customer Information Form

Date: Sunday, 12th May

Example:                                                                                   Answer.

Reason for call:                                                                   computer problem

What happened: screen 1…………………………

Troubleshooting checklist:

Restarted computer

The computer is 2………………. – not running on battery

Activity when the problem occurred: 3………………………………………..

Possible diagnosis: a virus

Anti-virus programme: 4……………………………………….

Appointment

Location: 5………………………………..

Time scheduled for visit: 6……………………………………

Street address: 14 7…………………………………. Crescent, 2F3

Customer Name: Sandra 8……………………………………

Name on buzzer: the same as above

Fee: 9………………………………….for the first hour’s work, then £40 per hour

Estimated time for job: less than 10……………………………………..

IELTS Listening ebook cta

Section 2

Questions 11-20 

Questions 11-17

Choose the correct letter, A, B or C

11. The speaker’s job requires

A. a great deal of walking. 

B. extensive travel.

C. clean water.

12. Why is this story being told?

A. to promote Charity-Water 

B. for entertainment purposes 

C. to encourage Helen

13. Why do charity workers usually surprise communities?

A. It makes people happy.

B. It is difficult to spread the news.

C. It makes their work easier.

14. When villagers heard of the charity workers’ arrival, they

A. had a party.

B. were suspicious.

C. took no notice.

15. Helen is feeling

A. ecstatic about her new life.

B. curious about the charity workers.

C. nostalgic about her old life.

16. What did the speaker notice about Helen?

A. that she had bathed recently

B. the care she took with her appearance

C. that she was wearing a green uniform

17. Making someone feel beautiful was

A. part of the speaker’s job description.

B. an unexpected bonus for the speaker.

C. of little importance to the speaker.

Questions 18-20

In what THREE ways did the new well improve Helen’s life?

Choose THREE letters A-G

18……………………………                      

19…………………………….                          

20……………………………..

A. Her children enjoyed better health

B. It increased her household income

C. It gave her more free time

D. She got a leadership position

E. She had more choices and options

F. She made new friends in her village

G. It allowed her to go to school

Also check :

Section 3

Questions 21-30

Questions 21-25

Complete the sentences below.

Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER for each answer.

21. Jessica is interviewing Dr Kitching for ……………………………….. for the school newspaper.

22. Everyone Jessica knows is rather …………………………………. about how to ask for references.

23. Dr Kitching gives Jessica permission …………………………….. to their conversation.

24. Dr Kitching writes more than ………………………………. a year.

25. The majority of ……………………………….. are in the spring or early summer when students start thinking about their future.

Questions 26-30

Complete the flow-chart below.

Choose FIVE answers from the box and write the correct letter A-G next to questions 26-30.

STEPS TO TAKE WHEN ASKING FOR A REFERENCE AFTER GRADUATION

Start with a(n) 26…………………..

Say what 27…………………………. you took and when you took it.

Give any 28 ……………………….. to identify yourself.

Follow up with a(n) 29…………………..

Ask for a(n) 30…………………………

A. message

B. meeting

C. information

D. exam

E. telephone call

F. course

G. email

Section 4

Question 31-40

Questions 31-40

Complete the notes below.

Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

Date: 6th November

Lecture Topic Primate Behaviour

Review – Last lecture we talked about how physical features apply to:

living primates

classification

31. ………………………

Human evolution is not just about how people have 32…………………….. but also about how our behaviour evolved.

The most notable thing about humans is not just that they walk on two legs but that they can 33……………………….

Primate Cognitive Abilities

Cognition = the amount of 34……………………… that goes into a behaviour.

It’s difficult to come up with 35……………………. to measure cognition.

How sentient are the 36…………………………….

Sentient = there is 37………………………… conscious thought.

Behaviours that support the presence of conscious thought in primates:

Various sorts of 38………………………….. (helping others without benefit)

“Machiavellian Intelligence” or deliberate 39………………………………..

Chimps can be language-trained – highly intelligent.

Cognition and intelligence in primates have deep 40…………………………….. ramifications.

IELTS Ebooks CTA

Answers

Section 1

1. Went blank

2. Plugged in

3. On the/using the Internet

4. Not sure

5. Morning side (area)

6. 7:45

7. Branston

8. Sarrencen

9. 60

10. Half an hour

Section 2

11. B

12. A

13. C

14. A

15. A

16. B

17. B

18. C

19. D

20. E

Section 3

21. an article

22. puzzled

23. record

24. 50 references

25. (the) requests

26. E

27. F

28. C

29. G

30. B

Section 4

31. the fossil record

32. changed physically

33. reason and/or imagine

34. thought

35. experiments

36. great apes

37. presence of

38. altruism

39. social deception

40. moral and political

Continue with…Test 42

Written By

Nafia Zuhana is an experienced content writer and IELTS Trainer. Currently, she is guiding students who are appearing for IELTS General and Academic exams through ieltsmaterial.com. With an 8.5 score herself, she trains and provides test takers with strategies, tips, and nuances on how to crack the IELTS Exam. She holds a degree in Master of Arts – Creative Writing, Oxford Brookes University, UK. She has worked with The Hindu for over a year as an English language trainer.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Featured Posts

Useful IELTS Reading Websites & Resources for both Academic & General Training Module
Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training

IELTS Reading Resources Besides doing exercises from reading practice tests from Cambridge IELTS Series,......

Ace The IELTS IELTS General Module How To Maximize Your Score (3rd Edition)
Ace the IELTS : IELTS General Module – How to Maximize your Score (3rd edition)

This excellent self-study book for intense IELTS preparation in a few weeks is designed......

cambridge ielts series 1 - 14
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Academic and General Training Student’s Book with Answers and Audios

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14), written by experienced IELTS examiners......

Speaking ebook september to december
IELTS Speaking Recent Actual Tests (September – December 2020) & Suggested Answers

IELTS Speaking Test Part 1 Question and Answers In the following page, you will......

Cambridge-ielts-1-13 [ieltsmaterial.com]
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Student’s Book with Answers with Audio [Latest Update]

Cambridge IELTS 1 - 13 Academic & General Training Student's Book with Answers with......

50 IELTS Speaking Part 2 & 3 Topics 2020 with Model Answers
50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

For Band 9 Sample Answers for all Part 1,2,3 topics in 2020, you can......

IELTS Speaking Part 1 Topics
100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019

IELTS Speaking Part 1 Topics Questions and Answers (Jan -May 2020) Check out the......

ieltsmaterial.com - ielts speaking lessons
IELTS Speaking Lessons

This post contains useful links to the best IELTS speaking lessons/tips/books/practice tests/actual tests/sample answer...

IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers
IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers

To be well-prepared for IELTS exam (both IELTS Academic & IELTS General Training Module),......

ielts speaking part 2 topics 2019
150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

Check out the latest  IELTS Speaking Part 2 topics 2020 with model answers by IELTS......

IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan Aug 2020) & Sample Answers
IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan – May 2020) & Sample Answers

In part 1 of the speaking test, the examiner will first introduce himself or......

HIGH SCORING IELTS SPEAKING MODEL ANSWERS WITH AUDIO (BASED ON PAST PAPERS)
High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)

What could be better than preparing yourself for your exam by reading model answers......

42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)
42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)

In the IELTS Speaking Part 1 Section, IELTS examiner will introduce him or herself and ask......

ielts writing website and resource
All Useful IELTS Writing Lessons & Websites

This post covers all IELTS Writing lessons on IELTS Material website, including: IELTS Writing......

IELTS Magazine - Week 1 (PDF)
IELTS Magazine – Week 1 (PDF)

IELTS Magazine is our brand new project on our official IELTS blog (ieltsmaterial.com), which......

ieltsmaterial.com - ielts writing tests in 2018 & sample answers
IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)

Read IELTS Writing Actual Tests & Band 8.0+ Samples around the world to be......

101 IELTS Reading Past Papers With Answers PDF Download
101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download

"101 IELTS Reading Past Papers With Answers" is a must-have IELTS book for all......

Advanced-Vocabulary-List-for-IELTS-Learners-to-Boost-IELTS-Score
Advanced Vocabulary word List for IELTS

Advanced Vocabulary List for IELTS learners to Score Band 7.5 or Higher IELTS vocabulary......

ielts writing task 2 questions with model essays
IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 – 2020) & Model Answers PDF

Though IELTS writing is considered to be difficult for some students, it's helpful to......

Looking for free study abroad counseling?

Looking to Study Abroad and Want Free IELTS e-books ?

Get free counselling from top study abroad experts

{{ e }}

Which country are you from

Which city are you from

Name

Mobile

Email

Country interested in

Please Enter Other Country

Degree to Pursue

Please Enter Other Degree

When do you plan to study

Have you taken any Study Abroad exam ?

Select Area of study

Please enter the 6-digit verification code we sent via SMS:

Didn’t receive the code? Send code again

Thank you for your interest. We will contact you shortly.

Looking to Study Abroad and Want Free IELTS e-books ?

Get free counselling from top study abroad experts

{{ e }}

Which country are you from

Which city are you from

Name

Mobile

Email

Country interested in

Please Enter Other Country

Degree to Pursue

Please Enter Other Degree

When do you plan to study

Have you taken any Study Abroad exam ?

Select Area of study

Please enter the 6-digit verification code we sent via SMS:

Didn’t receive the code? Send code again

Thank you for your interest. We will contact you shortly.