IELTS Reading Multiple Choice Example 1
IELTS Reading Multiple Choice questions require the test takers to usually choose one option from three or four options, all of which are letters (A, B, C, or D). In the other type of question, test takers are provided with five possibilities or three responses from six options and expected to pick two or three options as correct responses.
Sample Reading Passage:
|The use of hot-air balloons can be traced back to the Three Kingdoms era of Chinese history (220-280 AD). Zhuge Liang used these early incarnations, known as Kongming lanterns, as military signals. The first manned flight on record took place in France on October 15th, 1783. In a balloon constructed by Jacques-Etienne Montgolfier, a Frenchman named Pilatre de Rozier was elevated eighty feet off the ground. Modern hot-air balloons, with their capacity to ascend or descend and occasionally ‘steer’ at the pilot’s will, were first developed by Ed Yost in the 1950s. The Bristol Belle is generally regarded as the first modern hot-air balloon and had its inaugural flight in 1967. Since then, balloon technology has become extremely sophisticated. Some hot-air balloons have reached altitudes of 21,000 metres, travelled over 7,500 kilometres, and reached speeds of up to 400 kilometres per hour.|
Choose the correct letter A-D next to question 1-5 on the answer sheet.
1. According to the passage, In which era did the hot-air balloons come into use?
- Six dynasties (220-589 AD)
- Three kingdoms era (220-280 AD)
- Shang dynasty (1600-1046 BC)
- Imperial China (221 BC – 1912 AD)
2. Who used the early incarnation of the hot-air balloons?
- Liu Bei
- Cao Cao
- Sima Yi
- Zhuge Liang
3. When did the first manned hot air balloon come into use?
- October 15,1783
- September 19, 1783
- November 21, 1783
- August 18, 1783
4. Who developed the Modern Day Hot-air Balloons?
- Zhuge Liang
- Pilatre de Rozier
- Ed Yost
- Joseph-Micheal Montgolfier
5.What was the name given to the first modern hot air balloon?
- Roziere Balloons
- Aerostat Reveillon
- Vijayapat Singhania
- Bristol Belle
Explanation for the Answers:
|For the first question, the answer is in the first line: the history of hot air balloons goes way back to the Three Kingdoms era (220-280 AD). So, the answer is “B. Three Kingdoms era (220-280 AD)”.
For the second question, the answer is in the second line, which says, “Zhuge Liang used the early incarnation of the hot-air balloons known as the Kongming lanterns.” So, the answer is” D. Zhuge Liang.”
For the third question, the answer is in the third line: the first manned flight on record took place in France on October 15th, 1783. Thus, the answer is “A. October 15, 1783”.
For the fourth question, the answer is in the sixth line, which says, “Ed Yost first developed modern-day hot-air balloons with their capacity to ascend and descend with the pilot’s will in the 1950s”. So, the answer is” C. Ed Yost.”
The answer is in the seventh line for the fifth question, which says that the Bristol Belle was the name given to the first modern-day hot air balloon. So, the answer is D. Bristol Belle.
Post your Comments
Posted on Apr 13, 2022
The website is highly helpful for the IELTS preparation. I’m extremely grateful to the team for creating such a helpful website.
mahathelge shalika kaushalya dias
Posted on Nov 24, 2021
this helps a lot