IELTS Reading Multiple Choice Example 10
Sample Reading Passage:
|In many industrial or manufacturing workplaces, managing hazards is essential for a successful health and safety system. Hazard management is an ongoing process that goes through five different stages, with each step becoming a stage on a tire hazard management plan. The first step is to identify potential hazards, remembering that hazards are classed as anything that could potentially cause harm not only to people but also to the organization. To illustrate, an industrial accident can cause an injury to employees, but can also result in lost production, broken machinery, and wasted resources for the company, In many cases, local and national government legislation has strict regulations concerning hazard identification, and in many industries, especially those perceived to be dangerous, severe penalties can be incurred by companies overlooking such hazard identification.|
Choose answers from letters A-D next to questions 1-5.
1.Why is managing hazards essential in industrial or manufacturing workplaces?
- For well-being and protection of the workers
- For health reasons
- For workplace safety
- All the above
2. According to the passage, how many stages should hazard management undergo?
- Five distinct stages
- More than five stages
- Almost five different stages
- More or less than five stages
3. What is the first step of a hazard management plan?
- Evaluate the risks involved
- Analyze the harm
- Both A & B
- Recognize the risks involved
4. What are the risks involved in an industrial accident?
- Injuries to the workers
- Enormous impact on the economy
- Loss of productivity
- Both A & C
5. According to the passage, on what basis has the government imposed strict regulations on the industries?
- Danger to the life of workers
- Failing to observe hazards
- Recognition of threats
- None of the above
|1.All of the above
2. Five distinct stages
3. Recognize the risks involved
4. Both A & C
5. Recognition threats.
Explanation of the answers:
|For the first question, the answer is mentioned on the second line, which states that managing hazards is essential for a successful health and safety system. So, the answer is “D. All of the above.” Options A, B, & C have been paraphrased to that of the passage’s second line.
For the second question, the answer is given on the third line, which says that the Hazard management process undergoes five different stages. So, the answer is “A. five distinct stages.” Here the Option A has been paraphrased. Different refers to distinct.
For the third question, the answer is mentioned on the fourth line, which says that the first step of a hazard management plan is to identify the potential hazards. So, the answer is “D. Recognize the risks involved.” Here Option D has been paraphrased where Recognize refers to “identity” and risks is associated with the term “Hazard.”
For the fourth question, the answer is given on the sixth line: an industrial accident can cause injuries to the workers, losses in the business’s products, and resources. So, the answer is “D. Both A & C.” Here, loss in business’s production has been paraphrased into loss of productivity.
For the fifth question, the answer is mentioned on the eighth line: the government legislation has strict regulations concerning hazard identification in the industries. So, the answer is “C. Recognition of threats.” Here, Option C has been paraphrased where Hazard Identification in the industry means recognizing the threats involved in the industries.
Post your Comments