Homer's Literary Legacy IELTS Reading Answers
13 min read
Updated On
-
Copy link
This blog provides the Homer’s Literacy Legacy IELTS Reading practice test with answers, keyword locations, and helpful strategies to enhance comprehension and accuracy for all question types in the IELTS Reading exam.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
In the Academic Reading practice test, “Homer’s Literacy Legacy”, you will find a variety of question types commonly featured in the IELTS Reading exam. This practice set is designed to help you improve your reading skills, enhance comprehension, and become more confident in tackling different question formats.
Homer’s Literary Legacy IELTS Reading Passage
You should spend 20 minutes on questions 1 - 14 based on the reading passage below.
A. Until the last tick of history's homers-literary-legacy-ielts-reading-practice-testclock, cultural transmission meant oral transmission, and poetry, passed from mouth to ear, was the principal medium of moving information across space and from one generation to the next. Oral poetry was not simply a way of telling lovely or important stories, or of flexing the imagination. It was, argues the classicist Eric Havelock, a ‘massive repository of useful knowledge, a sort of encyclopaedia of ethics, politics, history and technology which the effective citizen was required to learn as the core of his educational equipment’. The great oral works transmitted a shared cultural heritage, held in common not on bookshelves, but in brains. In India, an entire class of priests was changed with memorising the vedas with perfect fidelity. In pre-islamic Arabia, people known as Rawis were often attached to poets as official memorizers. The Buddha’s teachings were passed down in an unbroken chain of oral tradition for four centuries until they were committed to writing in Sri Lanka in the first century B.C.
B. The most famous of the Western tradition’s oral works, and the first to have been systematically studied, were Homer’s Odyssey and iliad. These Two poems - possibly the first to have been written down in the Greek alphabet - had long been held up as literary archetypes. However, even as they were celebrated as the models to which all literature should aspire, Homer’s masterworks had also long been the source of scholarly unease. The earliest modern critics sensed that they were somehow qualitatively different from everything that came after – even a little strange. For one thing, both poems were oddly repetitive in the way they referred to characters. Odysseus was always ’clever Odysseus’. Dawn was always ‘rosy-fingered’. Why would someone write that? Sometimes the epithets seemed completely off-key. Why call the murderer of Agamemnon 'blameless Aegisthos’? Why refer to ‘swift-footed Achilles’ even when he was sitting down? Or to ‘laughing Aphrodite’ even when she was in tears? In terms of both structure and theme, the Odyssey and Iliad were also oddly formulaic, to the point of predictability. The same narrative units – gathering armies, heroic shields, challenges between rivals – pop up again and again, only with different characters and different circumstances. In the context of such finely spun, deliberate masterpieces, these quirks seemed hard to explain.
C. At the heart of the unease about these earliest works of literature were two fundamental questions: first, how could Greek literature have been born out of nothing with two masterpieces? Surely a few less perfect stories must have come before, and yet these two were among the first on record. And second, who exactly was their author? Or was it the authors? There were no historical records of Homer, and no trustworthy biography of the man exists beyond a few self-referential hints embedded in the texts themselves.
D. Jean-Jacques Rousseau was one of the first modern critics to suggest that Homer might not have been an author in the contemporary sense of a single person who sat down and wrote a story and then published it for others to read. In his 1781 Essay on the Origin of Languages, the Swiss philosopher suggested that the Odyssey and Iliad might have been ‘written only in men’s memories. Somewhat later they were laboriously collected in writing’ – though that was about as far as his enquiry into the matter went.
E. In 1795, the German philologist Friedrich August Wolf argued for the first time that not only were Homer’s works not written down by Homer, but they weren’t even by Homer. They were, rather, a loose collection of songs transmitted by generations of Greek bards, and only redacted in their present form at some later date. In 1920, an eighteen-year-old scholar named Milman Parry took up the question of Homeric authorship as his Master’s thesis at the University of California, Berkeley. He suggested that the reason Homer’s epics seemed unlike other literature was because they were unlike other literature. Parry had discovered what Wood and Wolf had missed: the evidence that the poems had been transmitted orally was right there in the text itself. All those stylistic quirks, including the formulaic and recurring plot elements and the bizarrely repetitive epithets – ‘clever Odysseus’ and ‘grey-eyed Athena’ – that had always perplexed readers were actually like thumbprints left by a potter: material evidence of how the poems had been crafted. They were mnemonic aids that helped the bards fit the metre and pattern of the line, and remember the essence of the poems.
F. The greatest author of antiquity was actually, Parry argued, just ‘one of a long tradition of oral poets that…composed wholly without the aid of writing’. Parry realised that if you were setting out to create memorable poems, the Odyssey and the Iliad were exactly the kind of poems you’d create. It’s said that cliches are the worst sin a writer can commit, but to an oral board, they were essential. The very reason that cliches so easily seep into our speech and writing – their insidious memorability – is exactly why they played such an important role in oral storytelling. The principles that the oral bards discovered as they sharpened their stories through telling and retelling were the same mnemonic principles that psychologists rediscovered when they began conducting their first scientific experiments on memory around the turn of the twentieth century. Words that rhyme are much more memorable than words that don’t, and concrete nouns are easier to remember than abstract ones. Finding patterns and structure in information is how our brains extract meaning from the world, and putting words to music and rhyme is a way of adding extra levels of pattern and structure to language.
Limited Seats are Available for our IELTS Webinars! Book yours now!
Homer’s Literary Legacy IELTS Reading Questions
Questions 1-6
Reading passage has six paragraphs, A-F.
Which paragraph contains the following information?
1. the claim that Odyssey and Iliad were not poems in their original form.
2. a theory involving the reinterpretation of the term ‘author’
3. references to the fact that little is known about Homer’s life
4. a comparison between the construction of Homer’s poems and another art form
5. examples of the kinds of people employed to recall language
6. doubts regarding Homer’s inappropriate descriptions
Questions 7-8
Choose TWO letters, A-E.
Which TWO of these points are made by the writer of the text about the Odyssey and the Iliad?
- The poems are sometimes historically inaccurate.
- It is uncertain which century they were written in.
- Their content is very similar.
- Later writers referred to them as ideal examples of writing.
- There are stylistic differences between them.
Questions 9-10
Choose TWO letters, A-E.
Which TWO of the following theories does the writer of the text refer to?
- Homer wrote his work during a period of captivity.
- Neither the Odyssey nor the iliad were written by homer.
- Homer created the Odyssey and iliad without writing them down.
- Homer may have suffered from a failing memory in later life.
- The oral and written versions of Homer’s work may not be identical.
Questions 11-14
Complete the summary below.
Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer.
The importance of the spoken word and how words are remembered in spoken poetry was once the baby which each 11. _________ of a particular culture or community could pass on its knowledge. Indeed, it has been suggested that it was the duty of a 12. _________ to know poetry so they would be informed about subjects such as politics and history.
Psychologists now know that when people are trying to remember information, they may find it difficult to remember words that express 13. _________ ideas. It is easier to remember words which sound similar or go together with 14. ___________.
Boost your IELTS Academic Reading score today! Grab Get Your IELTS Reading Ebook Now!
Homer’s Literary Legacy IELTS Reading Answers
Let’s now review the answers to the questions from the passage in the reading section, Homer's Literary Legacy IELTS Reading Answers, and assess your improvement for a high IELTS Reading band score.
| Question Number | Answer | Explanation |
|---|---|---|
| 1 | E | Paragraph E mentions that in 1795, the German philologist Friedrich August Wolf argued for the first time that not only were ‘Homer’s works’ not written down by Homer, but they weren’t even by Homer. They, which refers to the Odyssey and Iliad, ‘were a loose collection of songs’ (and not poems in original form) transmitted by generations of Greek bards, and only redacted in their present form at some later date. Hence, the answer is E. |
| 2 | D | Paragraph D points out that Jean-Jacques Rousseau was one of the first modern critics to suggest that Homer might not have been ‘an author in the contemporary sense’ which is defined/reinterpreted as ‘a single person who sat down and wrote a story and then published it for others to read’. Hence, the answer is D. |
| 3 | C | Paragraph C refers to the fact that there were ‘no historical records of Homer’, and ‘no trustworthy biography of the man exists’ beyond a few self-referential hints embedded in the texts themselves. So, it can be concluded that we have very little knowledge about Homer and his life. Hence, the answer is C. |
| 4 | E | Paragraph E provides a reference to an eighteen year old scholar named Milman Parry who had discovered what Wood and Wolf had missed: the evidence that the poems had been transmitted orally was right there in the text itself. All those ‘stylistic quirks, including the formulaic and recurring plot elements and the bizarrely repetitive epithets’. Parry compares the presence of these features of the poems to pottery, another art form and says they were ‘like thumbprints left by a potter’, which means that they were material evidence of how the poems had been crafted. Hence, the answer is E.5 |
| A | Paragraph A offers some examples of people who were employed to recall language. In India, an ‘entire class of priests’ was charged with ‘memorizing the Vedas’ with perfect fidelity. In ‘pre-Islamic Arabia, people known as Rawis’ were often attached to poets as ‘official memorizers’. The ‘Buddha’s teachings were passed down’ in an ‘unbroken chain of oral tradition’ for four centuries until they were committed to writing in Sri Lanka in the first century B.C. These examples show that language was recollected through the oral creations of these people, generations after generation, until they were written down. Hence, the answer is A. |
| 6 | B | Paragraph B asks some questions about Homer’s work that points out the doubt about the appropriate use of description for the characters. ‘Odysseus was always ’clever Odysseus’. Dawn was always ‘rosy-fingered’. Why would someone write that?’ Sometimes the ‘epithets seemed completely off-key’ (inappropriate or unrelated). The author questions why the murderer of Agamemnon had been called ‘blameless Aegisthos’ or why refer to Achilles as ‘swift-footed’ even when he was sitting down, or why Homer referred to Aphrodite as ‘laughing Aphrodite’ even when she was in tears. Hence, the answer is B. |
| 7 | D | Paragraph D cites that in his 1781 Essay on the Origin of Languages, the Swiss philosopher, Jean-Jacques Rousseau, suggested that the ‘Odyssey and Iliad’ might have been ‘written only in men’s memories’ (existed in oral form). Somewhat ‘later’ (after quite some time) ‘they were laboriously collected in writing’ (written down). Hence, the answer is D (A famous Swiss philosopher suggested that the poems might have existed in the oral form for quite some time before they were
written down). |
| 8 | C | Paragraph C brings out the fact that there was unease about these earliest works of literature, the Odyssey and Iliad. Questions like how could Greek literature have been born out of nothing with ‘two masterpieces’ (creations, here, poems, of high artistic quality) were being asked. Surely ‘a few less perfect stories must have come before’ (poems of lesser quality have been present before that to show that experiments had led to the masterpieces), and yet these two were among the first on record. Hence, the answer is C (The artistic quality of the poems is so high that there must have been other poems written before). |
| 9 | B | Paragraph E relates that in 1795, the German philologist Friedrich August Wolf argued for the first time that not only were ‘Homer’s works not written down by Homer’, but ‘they weren’t even by Homer’. He further added that they were a loose collection of songs transmitted by generations of Greek bards, and only redacted in their present form at some later date. Hence, the answer is B (Neither the Odyssey nor the lliad were written by Homer). |
| 10 | C | Paragraph E discusses that an eighteen-year-old scholar named Milman Parry had discovered what Wood and Wolf had missed: the evidence that ‘the poems’ (the Odyssey and lliad) ‘had been transmitted orally’ was right there in the text itself. This refers to the fact that they were not written down while they were created by Homer. The writing of the epics took place much later. Hence, the answer is C (Homer created the Odyssey and lliad without writing them down). |
| 11 | generation | Paragraph A informs that until the last tick of history’s clock, ‘cultural transmission meant oral transmission’ (knowledge in a particular culture or community was passed orally), and ‘poetry’, ‘passed from mouth to ear’ (spoken or oral), was the ‘principal medium of moving information’ (medium of transmission) across space and ‘from one generation to the next’. Hence, the answer is ‘generation’. |
| 12 | citizen | In paragraph A, the classicist Eric Havelock argues that ‘oral poetry was a ‘massive repository of useful knowledge’, a sort of encyclopedia of ethics, ‘politics, history’ and technology which the effective ‘citizen’ was ‘required to learn’ (duty) as the core of his educational equipment’. So, it was the duty of the citizen to know poetry so that he could learn more about other subjects as oral poetry was the main mode of transmission of knowledge. Hence, the answer is ‘citizen’. |
| 13 | abstract | Paragraph F highlights the principles that the oral bards discovered as they sharpened their stories through telling and retelling were the same ‘mnemonic principles that psychologists rediscovered’ when they began conducting their first scientific experiments on memory around the turn of the twentieth century. Words that rhyme are much more memorable than words that don’t, and ‘concrete nouns are easier to remember than abstract ones’ (it is difficult to remember words that express abstract ideas). Hence, the answer is ‘abstract’. |
| 14 | music | Paragraph F tells us that ‘words that rhyme are much more memorable’ than words that don’t. Finding patterns and structure in information is how ‘our brains extract meaning from the world’, and ‘putting words’ (words which sound similar to or go together with) to ‘music’ and rhyme is ‘a way of adding extra levels of pattern and structure to language’. So, if music or rhyme is added to words, those words can be easily remembered. Hence, the answer is ‘music’. |
Tips to Ace Homer's Literary Legacy IELTS Reading Answers
Let us check out some quick IELTS Exam Preparation Tips for Band Score of 8+ to answer the types of questions in the Reading Answers.
Matching Paragraphs
- Read the questions first to understand the main idea you are looking for in each paragraph.
- Scan paragraphs quickly to identify keywords or synonyms that match the question.
- Focus on the first and last sentences, as main ideas are often highlighted there.
- Avoid overthinking; each paragraph usually matches only one question.
- Eliminate paragraphs that clearly do not relate to the statement to narrow down options.
Matching Features
- Read the list of features first to know what to look for in the passage.
- Scan the passage for keywords and synonyms related to each feature.
- Pay attention to details like numbers, dates, or specific characteristics.
- Eliminate options that are mentioned but do not fully match the feature.
- Remember that one feature can usually be used only once, unless stated otherwise.
Summary Completion
- Read the instructions carefully to note word limits (e.g., NO MORE THAN THREE WORDS).
- Skim the passage for keywords or synonyms from the summary.
- Make sure your answer fits grammatically in the summary sentence.
- Use words exactly as in the passage, unless you need to change forms as allowed.
- Check the order of information—answers often appear in the same sequence as in the passage.
Want to boost your IELTS score? Enroll in our expert-led IELTS online classes today!
Mastering passages like Homer's Literary Legacy IELTS Reading Answers requires careful attention to keywords, paraphrasing, and logical connections in the text. Using this guide’s answers, explanations, and tips, you can strengthen your reading strategies, boost accuracy, and enhance your overall IELTS Reading performance. Keep practising with more IELTS Reading Recent Actual Tests and answers on IELTSMaterial.com to improve your speed, accuracy, and overall performance.
Check More IELTS Reading Answers
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments