Spices - IELTS Reading Answers
Attempt Matching Information, Short Questions, and Multiple Choice Questions with the IELTS Reading passage ‘Spices’. Learn how to locate key details, interpret complex ideas, and answer with confidence to enhance your reading speed and accuracy.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
The IELTS Reading passage ‘Spices’ would give you an opportunity to read through history, trade, and culture. In the IELTS Reading test, such passages evaluate your skill to find information, distinguish main ideas, comprehend vocabulary in context, and notice the opinions or attitudes. Remember that you will only have 20 minutes for each section, as you will have one hour to finish the questions given in all three sections. Therefore, it is necessary to approach each question type and start noting the areas of improvement by looking at the answers, step-by-step explanations, and strategies.
Connect with our band 9 IELTS Trainers to crack your IELTS Reading in no time! Book a FREE Demo.
Types of Questions in IELTS Reading Passage ‘Spices’
It is very important to know the types of questions you will face as this is one of the main factors for getting a band 8+. The ability to control the different question types will give you a more confident approach to attempt the passage. By getting familiar with the questions, you can learn to pick out keywords, use the scanning and skimming methods, and concentrate on finding the relevant details. Let’s look at the types of questions which you will find in the passage ‘Spices’.
- IELTS Reading Matching Information [Q.27 - Q.33]
- IELTS Reading Short Answer Questions [Q.34 - Q.39]
- IELTS Reading Multiple Choice Questions [Q.40]
Steps to Locate Information in IELTS Reading ‘Spices’
Success in getting a higher IELTS Band Score requires you to utilize a few steps to understand the question and find the appropriate answers quickly. The test is not only about comprehending the subject but also about answering through efficient finding in a limited time. These types of techniques play a significant role in pinpointing the location of specific information, grasping the arrangement of ideas, and not getting stuck on the entire passage going through it one line at a time. Below is a table with a detailed strategy that shows efficiently locating information in the IELTS Reading passage ‘Spices’ step by step.
|
Step |
Strategy |
|
Get the main idea and context of the passage to infer what type of information it will contain. |
|
Look at the first and last sentences of each paragraph to get an idea of the information given. |
|
Determine the type of information that is needed such as any specific names, dates, reasons, etc.. Underline the most important words in the questions. |
|
Keep in mind that the right words from the question might not be found in the passage. Instead, search for paraphrased terms or synonyms. |
|
Quickly spot the areas where those key concepts or synonyms are. |
|
When the keyword is found, read the sentences before and after to gain a deep understanding of the whole context. |
|
Make sure that the information answers the question directly, not just by mentioning the keyword. |
|
In multiple-choice or matching questions, eliminate the options that are only partly correct. |
|
In the last few minutes, check your marked places to verify your answers and spelling correctness. |
Curious to learn how to improve your reading skills to get a band 9? Check out the video below!
IELTS Reading Passage on ‘Spices’
You should spend about 20 minutes on questions 27-40, which are based on the Reading Passage below.
A Spice plants, such as coriander, cardamom or ginger, contain compounds which, when added to food, give it a distinctive flavour. Spices have been used for centuries in the preparation of both meat dishes for consumption and meat dishes for long-term storage. However, an initial analysis of traditional meat-based recipes indicated that spices are not used equally in different countries and regions, so we set about investigating global patterns of spice use.
B We hypothesized initially that the benefit of spices might lie in their anti-microbial properties. Those compounds in spice plants which give them their distinctive flavours probably first evolved to fight enemies such as plant-eating insects, fungi, and bacteria. Many of the organisms which afflict spice plants attack humans too, in particular, the bacteria and fungi that live on and in dead plant and animal matter. So if spices kill these organisms, or inhibit their production of toxins, spice use in food might reduce our own chances of contracting food poisoning.
C The results of our investigation supported this hypothesis. In common with other researchers, we found that all spices for which we could locate appropriate information have some antibacterial effects- half inhibit more than 75% of bacteria, and four (garlic, onion, allspice and oregano) inhibit 100% of those bacteria tested. In addition, many spices are powerful fungicides.
D Studies also show that when combined, spices exhibit even greater anti-bacterial properties than when each is used alone. This is interesting because the food recipes we used in our sample specify an average of four different spices. Some spices are so frequently combined that the blends have acquired special names, such as ‘chili powder’ (typically a mixture of red pepper, onion, paprika, garlic, cumin and oregano) and ‘oriental five spice’ (pepper, cinnamon, anise, fennel and cloves). One intriguing example is the French ‘quatre epices’ (pepper, cloves, ginger and nutmeg) which is often used in making sausages. Sausages are a rich medium for bacterial growth, and have frequently been implicated as the source of death from the botulism toxin, so the value of the anti-bacterial compounds in spices used for sausage preparation is obvious.
E A second hypothesis we made was that spice use would be heaviest in areas where foods spoil most quickly. Studies indicate that rates of bacterial growth increase dramatically with air temperature. Meat dishes that are prepared in advance and stored at room temperatures for more than a few hours, especially in tropical climates, typically show massive increases in bacterial counts. Of course temperatures within houses, particularly in areas where food is prepared and stored, may differ from those of the outside air, but usually, it is even hotter in the kitchen.
F Our survey of recipes from around the world confirmed this hypothesis: we found that countries with higher than average temperatures used more spices. Indeed, in hot countries nearly every meat-based recipe calls for at least one spice, and most include many spices, whereas in cooler ones, substantial proportions of dishes are prepared without spices, or with just a few. In other words, there is a significant positive correlation between mean temperature and the average quantity of spices used in cooking.
G But if the main function of spices is to make food safer to eat, how did our ancestors know which ones to use in the first place? It seems likely that people who happened to add spice plants to meat during preparation, especially in hot climates, would have been less likely to suffer from food poisoning than those who did not. Spice users may also have been able to store foods for longer before they spoiled, enabling them to tolerate longer periods of scarcity. Observation and imitation of the eating habits of these healthier individuals by others could spread spice use rapidly through a society. Also, families that used appropriate spices would rear a greater number of more healthy offspring, to whom spice-use traditions had been demonstrated, and who possessed appropriate taste receptors.
H Another question which arises is why did people develop a taste for spicy foods? One possibility involves learned taste aversions. It is known that when people eat something that makes them ill, they tend to avoid that taste subsequently. The adaptive value of such learning is obvious. Adding a spice to a food that causes sickness might alter its taste enough to make it palatable again (i.e. it tastes like a different food), as well as kill the micro-organisms that caused the illness, thus rendering it safe for consumption. By this process, food aversions would more often be associated with unspiced (and therefore unsafe) foods, and food likings would be associated with spicy foods, especially in places where foods spoil rapidly. Over time people would have developed a natural preference for spicy food.
I Of course, spice use is not the only way to avoid food poisoning. Cooking, and completely consuming wild game immediately after slaughter reduces opportunities for the growth of micro-organisms. However, this is practical only where fresh meat is abundant year-round. In areas where fresh meat is not consistently available, preservation may be accomplished by thoroughly cooking, salting, smoking, drying, and spicing meats. Indeed, salt has been used worldwide for centuries to preserve food. We suggest that all these practices have been adopted for essentially the same reason- to minimize the effects of harmful, food-borne organisms.
Questions 27-33
The reading passage has nine paragraphs, labelled A–I.
Which paragraphs contain the following information?
Write the correct letter A-I in boxes 27-33 on your answer sheet.
NB You may use any letter more than once.
27 an example of a food which particularly benefits from the addition of spices. ……….
28 a range of methods for making food safer to eat. ……….
29 a comparison between countries with different climate types. ……….
30 an explanation of how people first learned to select appropriate spices. ……….
31 a method of enhancing the effectiveness of individual spices. ……….
32 the relative effectiveness of certain spices against harmful organisms. ……….
33 the possible origins of a dislike for unspiced foods. ……….
Questions 34-39
Answer the questions below with words taken from the reading passage.
Use NO MORE THAN TWO WORDS for each answer.
34 According to the writers, what might the use of spices in cooking help people to avoid?
35 What proportion of bacteria in food do four of the spices tested destroy?
36 Which food often contains a spice known as ‘quatre epices’?
37 Which types of country use the fewest number of spices in cooking?
38 What might food aversions often be associated with?
39 Apart from spices, which substance is used in all countries to preserve food?
Question 40
Choose the correct letter, A, B, C or D.
40 Which is the best title for the reading passage?
- The function of spices in food preparation
- A history of food preservation techniques
- Traditional recipes from around the world
- An analysis of the chemical properties of spice plants
Join our IELTS online classes for expert guidance. Sign up today!
Answers with Explanation on IELTS Passage ‘Spices’
It is time to focus on evaluating your IELTS Band Score as you check the answers along with explanations for the passage on ‘Spices’. While going through the answers, pay attention to the reasoning behind each correct answer and note the patterns in your mistakes so that you can improve your comprehension skills. This will help you develop a more systematic reading strategy for the future IELTS passages.
|
Answer |
Question type |
Answer Location |
Answer Explanation |
|
27. D |
Matching Information |
Paragraph D, line 6 – line 9 |
The selected lines says that “One intriguing example is the French ‘quatre epices’ (pepper, cloves, ginger and nutmeg) which is often used in making sausages. Sausages are a rich medium for bacterial growth, and have frequently been implicated as the source of death from the botulism toxin, so the value of the anti-bacterial compounds in spices used for sausage preparation is obvious.” This tells us that the fourth paragraph discusses an example of a food, sausage, which particularly benefits from the addition of spices, French ‘quatre epices’ as it is a rich medium of bacterial growth. Hence the answer is D. |
|
28. I |
Matching Information |
Paragraph I |
The selected lines says that “Of course, spice use is not the only way to avoid food poisoning. Cooking, and completely consuming wild game immediately after slaughter reduces opportunities for the growth of micro-organisms. …preservation may be accomplished by thoroughly cooking, salting, smoking, drying, and spicing meats. Indeed, salt has been used worldwide for centuries to preserve food.” This tells us that the last paragraph discusses a range of methods for making food safer to eat like spice use, cooking, preservation and using salt. Hence the answer is I. |
|
29. F |
Matching Information |
Paragraph F, line 2 – line 4 |
The selected lines says that “Indeed, in hot countries nearly every meat-based recipe calls for at least one spice, and most include many spices, whereas in cooler ones, substantial proportions of dishes are prepared without spices, or with just a few.” This paragraph compares countries with different climate types and its relation with their spice use. Hence the answer is F. |
|
30. G |
Matching Information |
Paragraph G, line 6 – line 7 |
The line of Paragraph G, it is said that “Observation and imitation of the eating habits of these healthier individuals by others could spread spice use rapidly through a society.” This supports the fact that this paragraph provides an explanation of how people first learned to select appropriate spices. Hence the answer is G. |
|
31. D |
Matching Information |
Paragraph D, line 1 – line 3 |
The introductory lines in this paragraph says that “Studies also show that when combined, spices exhibit even greater anti-bacterial properties than when each is used alone. This is interesting because the food recipes we used in our sample specify an average of four different spices.” These sentences point out that when spices are combined together they become more effective than when used individually. Examples of such combined spices are also given like ‘chili powder’, ‘oriential five spices’, etc. and how such spices help. Hence the answer is D . |
|
32. C |
Matching Information |
Paragraph C, line 2 – line 4 |
In the specified lines, it is stated that “…we found that all spices for which we could locate appropriate information have some antibacterial effects- half inhibit more than 75% of bacteria, and four (garlic, onion, allspice and oregano) inhibit 100% of those bacteria tested. In addition, many spices are powerful fungicides.” In other words, this paragraph discusses the relative effectiveness of certain spices like garlic, onion, oregano, etc. against harmful organisms. Hence, the answer is C. |
|
33. H |
Matching Information |
Paragraph H, line 6- line 7 |
The mentioned lines from Paragraph H says that “By this process, food aversions would more often be associated with unspiced (and therefore unsafe) foods…” These lines make it clear that this paragraph explains the possible origins of a dislike for unspiced foods. Hence the answer is H. |
|
34. food poisoning |
Short Answer Type |
Paragraph B, line 5- line 6 |
The mentioned line of Paragraph B says that “So if spices kill these organisms, or inhibit their production of toxins, spice use in food might reduce our own chances of contracting food poisoning.” As it is clear that according to the writers, the use of spices in cooking helps people to avoid food poisoning, the answer is food poisoning. |
|
35. 100%/100 percent |
Short Answer Type |
Paragraph C |
The specified lines state that “In common with other researchers, we found that all spices for which we could locate appropriate information have some antibacterial effects…and four (garlic, onion, allspice and oregano) inhibit 100% of those bacteria tested.” So, it is clear that the four spices, namely garlic, onion, allspice and oregano, destroy 100 percent of bacteria in food. Hence the answer is 100%/100 percent. |
|
36. sausage/ sausages |
Short Answer Type |
Paragraph D, line 6 – line 7 |
The lines from Paragraph D says that “One intriguing example is the French ‘quatre epices’ (pepper, cloves, ginger and nutmeg) which is often used in making sausages.” It states that sausage or sausages is the food that often contains a spice known as ‘quatre epices’ which is a blend of pepper, cloves, ginger and nutmeg. Hence the answer is sausage/sausages. |
|
37. cooler ones |
Short Answer Type |
Paragraph F, line 4 -line 5 |
The relevant lines say that “…whereas in cooler ones, substantial proportions of dishes are prepared without spices, or with just a few.” From this line, we can conclude that people in cooler countries use the fewest number of spices in cooking. Hence the answer is cooler ones. |
|
38. unspiced foods |
Short Answer Type |
Paragraph H, line 6 – line 7 |
The provided lines says that “By this process, food aversions would more often be associated with unspiced (and therefore unsafe) foods…” As it is clear from the statement that food aversions often are associated with unspiced foods, the answer is unspiced foods. |
|
39. salt |
Short Answer Type |
Paragraph I, line 5 – line 6 |
The given line says that “Indeed, salt has been used worldwide for centuries to preserve food.” This statement points out that other than spices, salt is used in all countries to preserve food. Hence the answer is salt. |
|
40. A |
Multiple Choice Question |
Whole passage |
Each paragraph in the whole passage explains different methods in which various spices are used in food preparation and preservation. For example, paragraph A states ‘Spices have been used for centuries in the preparation of both meat dishes for consumption and meat dishes for long-term storage.’ followed by the next three paragraphs discussing how the anti-bacterial qualities of spices help in reducing chances of food poisoning and thereby storing and cooking food. The remaining paragraphs elaborate how climate and use of spices are related and the history of use of spices for preservation and other methods . Hence the appropriate title for the passage is ‘The function of spices in food preparation’ and the answer is A. |
Enroll into our Free IELTS Webinar and learn more about techniques to improve your reading speed.
The IELTS Academic Reading passage on ‘Spices’ would help to challenge your reading strategy and understanding ability. To achieve a band 8+, it is vital to pay attention to the question types, the keywords, and the scanning and skimming methods used with efficiency. Regular practice with such passages will keep your critical thinking and time management skills sharper, while aiming to achieve a band 8+.
Check More IELTS Reading Answers
Also Check:
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Explore other Reading Practice Tests
Kasturika Samanta
Nehasri Ravishenbagam
Nehasri Ravishenbagam
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments