The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Answers
10 min read
Updated On
-
Copy link
This blog explores The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Answers with detailed explanations, keyword locations, and expert tips for every question type to improve your reading accuracy and boost your IELTS Reading score.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
The academic passage “The Creation of Lasting Memories” is a reading text that has appeared in a past IELTS test. It explores how memories are formed, retained, and recalled over time. Practicing this passage can help candidates improve their reading skills, familiarise themselves with common question types, and develop strategies for locating keywords and understanding detailed information. To gain more practice, consider taking a full IELTS reading practice test.
The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Passage
You should spend about 20 minutes on Questions 1-13, which are based on the Reading Passage below.
A.Multiple studies of the cognitive processes underlying memory consolidation (permanent memories) have required the treatment and retraining of animal and human subjects to complete an early task. These have vastly contributed to our knowledge.
B.Bernard Agranoff showed that administering creatine supplementation inhibitors had a ground-breaking work with goldfish that caused goldfish to unlearn everything they had previously learned. Moreover, before teaching the fish he administered blockers of the synthesis of proteins immediately. Surprisingly, the creation of protein inhibitors hindered declarative memory yet had no effect on short-term memory, the fish learned the task normally but quickly forgot it.
C.Electroconvulsive therapy (ECT), which inhibits declarative memory preserves short-term memory, according to mounting evidence. Ivan Izquierdo discovered that certain pharmacological treatments can impair short-term memory without affecting memory development. On the flip side, a theory was put forth that long-term memory and short-term memory are not dependent on one another. This was suggested by Canadian psychologist Donald Hebb in 1949.
D.These results demonstrate that our experiences generate simultaneous and potentially separate periods of memory, each with its own lifespan. The reason for this is unknown for all of these clinical and experimental trial results strongly show that the brain makes recent and remote memories differently
E.To adapt to an environment that is always changing, we need a memory that can be generated quickly. The majority of contemporary building codes, for example, stipulate that stair step heights must be the same. After ascending or descending a few steps, we immediately remember their heights and think that the rest will be the same. If they do not correspond, we may trip and fall. This situation is helpful for lawyers but surely not for all of us and insurance companies. It would be of little use if we could only recall the step heights after several hours have passed and the memory has solidified.
F.The majority of this theory's support comes from clinical and experimental data that medications and illnesses affecting brain function can have an effect on long-term memory development. Many other sorts of evidence show that after learning, memories gradually solidify over time. Human participants educated in visual skill showed no improvement until eight hours after the training was complete, and then showed even greater improvement the following day, as reported by Avi Kami and Dov Sagi. Also, the mastery was maintained over a long period of time.
G.In addition, studies employing human brain scans to carefully assess neuronal activity induced by learning have revealed that these changes linger for hours after learning. Reza Shadmehr and Henry Holcomb performed innovative research using functions available of the brain to assess brain activity in various regions of the brain shortly after training human volunteers in a motor learning task including arm and hand movements. Although the subjects' performance remained consistent for several hours following training, their brain function did not; various regions of the brain were extremely active at various times over the several hours of training. The activity changed from the prefrontal cortex to the recognized movement-regulating motor cortex and cerebellar cortex. Integration of the motor ability appeared to include activation of many neural networks, which maintained underlying brain processes.
H.In addition, there is evidence that learning-induced associations in the firing of neurons in the cerebral cortex persist for days following training. In a series of extensive experiments with rats implanted with diodes in the auditory cortex, Norman Weinberger found that after a narrow band tone was recurrently paired with footshock, nerve cells in the auditory cortex reacted more firmly to the particular tone and less strongly to other tones with various frequencies. Inquisitiveness, the uniqueness of the neurons' responses to the particular tone used in learning remained higher for a number of days after training had concluded.
I.Why our long-term memories grow slowly is not easily explicable. It is definitely puzzling why we have a type of memory on which we must rely for many hours, days, or even a lifetime, yet which is so sensitive to disturbance quickly after its formation. The brain circuitry that centralizes long-term memory over time may have been an evolutionary afterthought. In addition, the size and complexity of our mammalian brains may result in slower memory integration. These beliefs are simple to debunk. Every known animal species possesses both short- and long-term memory and is subject to forgetfulness. Birds, bees, mollusks, fish, and rodents have long-term memory, similar to humans. Memory consolidation has existed and been conserved since the beginning of evolution.
J.Even though there appears to be no compelling reason to believe that a biological system such as the brain could not rapidly develop a long-lasting memory, this is not the case. Memory consolidation must therefore fulfill a crucial adaptive purpose or function. There is strong evidence that slow consolidation is adaptive, as it allows neurobiological mechanisms to adjust the memory intensity for experiences immediately after learning. Intriguingly, a substantial body of evidence indicates that therapies taken quickly after training may both improve and damage memory.
Limited Seats are Available for our IELTS Webinars! Book yours now!
The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Questions
Questions 1 - 4
Do the following statements agree with the views of the writer in the Reading Passage?
For questions (1 - 5) in your answer sheet, write
YES if the statement agrees with the views of the writer
NO if the information provided is contradictory to the views of the writer
NOT GIVEN if there is no information to corroborate with the views of the writer
- The subjects of kami and sagi were subjected to numerous days of training.
- Rats in Weinberger's research learned to associate a particular noise with a particular event.
- Weinberger’s researchers suggested that the strength of rats' learned associations increases over time.
- It is easy to recognize the evolutionary advantage of the manner in which humans create long-lasting memories.
- Many other species have weaker long-term memories than humans.
Questions 6-10
Choose the correct letter A, B, C, or D
6. Reading passage describes Bernard Agranoff' 's entailed
- injecting goldfish at several experimental stages.
- Training goldfish to perform a variety of activities
- Utilizing an alternative method to cure Goldfish
- Comparing the performance of various goldfish to complete specific activities.
7. Recent study indicates that
- pharmacological therapies often do not impact short-term memory.
- Selective memories serve as the basis for long-term memory.
- Different systems produce both short-term and long-term memories
- The ECT treatment has an effect on both forms of memory.
8. What is the author aiming to convey in the fifth paragraph using staircases as an illustration?
- The completion of daily tasks is contingent upon the fast formation of memories.
- It is possible to execute mundane tasks unconsciously.
- Accidents involving the body might impair memory function.
- Complex information, such as regulations, cannot be stored in memory.
9. The research on memory that Kami and Sagi
- have been conducting raises questions about the commonly held beliefs.
- Having nothing more than an effect on the working memory
- Activities that required one to make use of their hearing formed the basis of these
- confirmed by additional testing the findings of the previous ones
10. What did the experiment by Shadmehr and Holcomb show?
- Activating different parts and subparts of the brain required the completion of a range of different activities.
- As the process progressed, the activity in the brain gradually moved from one region to other regions as it moved through the brain.
- The participants' overall performance in a given task continued to show signs of improvement even after the training program had been completed.
- The medication that was given to the patients resulted in an improvement in the subject's performance on the task that was being tested.
Question 11-14
Complete the Summary using the list of words A-I given below
Researchers from a broad range of disciplines have looked at the processes that underlie the formation of long-term memories. Experiments that are carried out in a laboratory often involve telling people to do something (11)_______, and then either delivering medication to them or giving them minor electric shocks after they have completed the task. Other studies either look at a person's behavior after they have been through a learning experience or utilize the advanced technology to observe brain activity in people while they are learning.
The findings, which are mostly consistent with one another, indicate that long-term memories are the consequence of a complex biological process that costs (12)________.
The fact that humans and other species, even animals with (13)________brains, share this attribute is proof that it originated (14)________during the course of the evolutionary journey of our species.
| A.Early | B Easy | C Large | D Late | E Lengthy |
| F New | G Recently | H Small | I Quick | - |
The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Answers
Let’s now review the answers to the questions from the passage in the reading section, The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Answers, and assess your improvement for a high IELTS Reading band score.
-
Answer: Not Given
Keyword Location: –
Explanation: The passage does not contain such a piece of information. -
Answer: Yes
Keyword Location: Paragraph H
Explanation: The passage describes experiments with rats implanted with diodes in the auditory cortex. Norman Weinberger found that after a narrow band tone was repeatedly paired with footshock, neurons in the auditory cortex reacted more strongly to that tone and less to others. This response remained higher for several days. -
Answer: Yes
Keyword Location: Paragraph H
Explanation: The passage mentions evidence that learning-induced correlations in neuronal firing continue to survive for days after training. -
Answer: No
Keyword Location: Paragraph I
Explanation: The passage notes that it is puzzling why some memories are sensitive to disturbance soon after formation, suggesting the brain’s long-term memory circuitry may be an evolutionary afterthought. -
Answer: Not Given
Keyword Location: Paragraph I
Explanation: The passage mentions that all known animal species possess both short- and long-term memory and are subject to forgetfulness, but does not confirm the statement directly. -
Answer: A
Keyword Location: Paragraph B
Explanation: Bernard Agranoff’s study with goldfish showed that creatine supplementation inhibitors caused the fish to forget previous learning. Other options do not match the findings. -
Answer: C
Keyword Location: Paragraph D
Explanation: The passage states that clinical and experimental results show the brain forms recent and remote memories differently. -
Answer: A
Keyword Location: Paragraph E
Explanation: Quick memory formation is needed to adapt to a changing environment, e.g., remembering stair heights after a few steps. -
Answer: D
Keyword Location: Paragraph F
Explanation: Further data demonstrate that memories gradually become more stable over time. -
Answer: B
Keyword Location: Paragraph G
Explanation: Reza Shadmehr and Henry Holcomb studied brain activity in humans after motor learning tasks to assess memory formation. -
Answer: F
Keyword Location: Paragraph A
Explanation: Multiple studies on memory consolidation required treatment and retraining of animal and human subjects to complete early tasks. -
Answer: E
Keyword Location: Paragraph F
Explanation: Avi Kami and Dov Sagi found that improvement in a visual skill appears eight hours after training and is maintained long-term. -
Answer: H
Keyword Location: Paragraph I
Explanation: The passage suggests that the large and complex mammalian brain may result in slower memory integration. -
Answer: A
Keyword Location: Paragraph I
Explanation: The passage clearly states that memory consolidation emerged early in evolution.
Tips to Ace The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Answers
Let us check out some quick IELTS Exam Preparation Tips for Band Score of 8+ to answer the types of questions in the Reading Answers.
Yes/No/Not Given Questions
- Understand the difference clearly:
- Yes / True → agrees with the passage
- No / False → contradicts the passage
- Not Given → information is missing or unclear
- Look for synonyms or paraphrases in the passage rather than exact words from the statement.
- Check every detail: Even a small mismatch in the statement makes it No/False.
- Avoid assumptions: If the passage doesn’t explicitly confirm or deny, choose Not Given.
- Scan strategically: Focus on keywords from the statement to locate the relevant part of the passage quickly.
Multiple Choice Questions (MCQs)
- Read all options first to understand possible answers before scanning the passage.
- Identify keywords in both the question and options; look for paraphrases in the passage.
- Eliminate obviously wrong options to increase your chances of choosing the correct answer.
- Check context: Sometimes, the answer depends on the sentence before or after the keyword.
- Avoid overthinking: Stick closely to what the passage says; do not infer beyond the information given.
Summary Completion
- Pay attention to instructions (e.g., NO MORE THAN TWO WORDS / NUMBER).
- Scan the passage for keywords mentioned in the summary or synonyms.
- Check grammar and word form to ensure the completed summary reads correctly.
- Look for signal words like first, next, however, which guide the sequence of information.
- Read surrounding sentences carefully; sometimes the answer is not in the exact sentence with the keyword.
Want to boost your IELTS score? Enroll in our expert-led IELTS online classes today!
Mastering passages like The Creation of Lasting Memories - IELTS Reading Answer, becomes easier when you understand how to locate keywords, interpret scientific information, and apply smart reading strategies. By reviewing the answers, explanations, and expert tips in this guide, you can strengthen your accuracy, build confidence, and enhance your performance in the IELTS Reading test. Keep practising with more IELTS Reading Recent Actual Tests and answers on IELTSMaterial.com to improve your speed, accuracy, and overall performance.
Check More IELTS Reading Answers
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments