Cleaning up the Thames - IELTS Reading Answers With Explanations
11 min read
Updated On
-
Copy link
Trying to crack ‘Cleaning up the Thames’ IELTS Reading passage? Get ready for a step-by-step guide with our smart expert tricks and clear answer explanations to boost your IELTS Reading score as you prepare!
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
Getting ready for the IELTS Reading exam can feel overwhelming, especially when you are to crack passages like “Cleaning up the Thames.” This previously asked IELTS reading passage challenges you with its blend of context, words, and tricky question types!
If you are aiming for a band 7, 8, or higher, this page will help you understand the passage more deeply and approach each question type with a proper strategy.
In this article, we break down “Cleaning up the Thames” IELTS Reading passage and let you access its answers with easy-to-understand explanations given to boost your accuracy and confidence!
Types of Questions in “Cleaning up the Thames” IELTS Reading Passage
The question type in this ‘Cleaning up the Thames’ IELTS Reading Passage includes:
Matching Information
- In the IELTS Matching Information question, a list containing information is taken from the paragraphs.
- You are asked to find out the paragraph from which the information is taken.
- Sometimes the question may be tricky because the information given might not be in exact words as given in the paragraph.
- Instead, it will be paraphrased, so you need to read the paragraph to understand the meaning/idea behind it to answer these questions.
Yes/No/Not Given Questions
- Similar to the IELTS True/False/Not given questions, IELTS Reading Yes/No/Not given questions also have various statements.
- But here you are asked to agree or disagree with the statement based on the opinion of the author.
- Complete the questions and read the answer key with explanations of “Cleaning up the Thames.” Ideally, you should not spend more than 20 minutes on this passage.
Reading Passage - Cleaning up the Thames
-
The River Thames, which was biologically “dead” as recently as the 1960s, is now the cleanest metropolitan river in the world, according to the Thames Water Company. The company says that thanks to major investment in better sewage treatment in London and the Thames Valley, the river that flows through the United Kingdom capital and the Thames Estuary into the North Sea is cleaner now than it has been for 130 years. The Fisheries Department, who are responsible for monitoring fish levels in the River Thames, has reported that the river has again become the home to 115 species of fish including sea bass, flounder, salmon, smelt, and shad. Recently, a porpoise was spotted cavorting in the river near central London.
-
But things were not always so rosy. In the 1950s, sewer outflows and industrial effluent had killed the river. It was starved of oxygen and could no longer support aquatic life. Until the early 1970s, if you fell into the Thames you would have had to be rushed to the hospital to get your stomach pumped. A clean-up operation began in the 1960s. Several Parliamentary Committees and Royal Commissions were set up, and, over time, legislation has been introduced that put the onus on polluters-effluent-producing premises and businesses to dispose of waste responsibly. In 1964 the Greater London Council (GLC) began work on greatly enlarged sewage works, which were completed in 1974.
-
The Thames clean up is not over, though. It is still going on, and it involves many disparate arms of government and a wide range of non-government stakeholder groups, all representing a necessary aspect of the task. In London’s case, the urban and non-urban London boroughs that flank the river’s course each have their own reasons for keeping “their” river nice. And if their own reasons do not hold out a sufficiently attractive carrot, the government also wields a compelling stick. The 2000 Local Government Act requires each local borough to “prepare a community strategy for promoting or improving the economic, social and environmental well-being of their area.” And if your area includes a stretch of river, that means a sustainable river development strategy.
-
Further legislation aimed at improving and sustaining the river’s viability has been proposed. There is now legislation that protects the River Thames, either specifically or as part of a general environmental clause, in the Local Government Act, the London Acts, and the law that created the post of the mayor of London. And these are only the tip of an iceberg that includes industrial, public health and environmental protection regulations. The result is a wide range of bodies officially charged, in one way or another, with maintaining the Thames as a public amenity. For example, Transport for London – the agency responsible for transport in the capital – plays a role in regulating river use and river users. They now are responsible for controlling the effluents and rubbish coming from craft using the Thames. This is done by officers on official vessels regularly inspecting craft and doing spot checks. Another example is how Thames Water (TW) has now been charged to reduce the amount of litter that finds its way into the tidal river and its tributaries. TW ’s environment and quality manager, Dr. Peter Spillett, said: “This project will build on our investment which has dramatically improved the water quality of the river.
-
“London should not be spoiled by litter which belongs in the bin not the river.” Thousands of tons of rubbish end up in the river each year, from badly stored waste, people throwing litter off boats, and rubbish in the street being blown or washed into the river. Once litter hits the water it becomes too heavy to be blown away again and therefore the rivers act as a sink in the system. While the Port of London already collects up to 3,000 tons of solid waste from the tideway every year, Thames Water now plans to introduce a new device to capture more rubbish floating down the river. It consists of a huge cage that sits in the flow of water and gathers the passing rubbish. Moored just offshore in front of the Royal Naval College at Greenwich, south-east London, the device is expected to capture up to 20 tons of floating litter each year.If washed out to sea, this rubbish can kill marine mammals, fish and birds. This machine, known as the Rubbish Muncher, is hoped to be the first of many, as the TW is now looking for sponsors to pay for more cages elsewhere along the Thames.
-
Monitoring of the cleanliness of the River Thames in the past was the responsibility of a welter of agencies – British Waterways, Port of London Authority, the Environment Agency, the Health and Safety Commission, Thames Water – as well as academic departments and national and local environment groups. If something was not right, someone was bound to call foul and hold somebody to account, whether it was the local authority, an individual polluter or any of the many public and private sector bodies that bore a share of the responsibility for maintaining the River Thames as a public amenity. Although they will all still have their part to play, there is now a central department in the Environment Agency, which has the remit of monitoring the Thames. This centralisation of accountability will, it is hoped, lead to more efficient control and enforcement.
IELTS Reading “Cleaning up the Thames” Answers and Explanations
1 Answer: C
Question Type: Matching Information
Answer location: Paragraph 6, line 8
Answer explanations: In the eighth line of paragraph 6, it is given that “Although they will all still have their part to play, there is now a central department in the Environment Agency, which has the remit of monitoring the Thames.” Here, remit means cleanliness. According to the text, the Environment Agency will monitor the cleanliness of the River Thames. Hence, the answer is C (Monitoring the cleanliness of the River Thames).
2 Answer: G
Question Type: Matching Information
Answer location: Paragraph 4, line 5
Answer explanations: In paragraph 4, the writer says, “Transport for London – the agency responsible for transport in the capital – plays a role in regulating river use and river users. They are now responsible for controlling the effluents and rubbish coming from craft using the Thames. This is done by officers on official vessels regularly inspecting craft and doing spot checks.” Here, spot checks refer to the meaning controlling. According to the information given in the text, Transport for London is responsible for controlling the River Thames’ traffic. Hence, the answer is G (Controlling the River Thames’ traffic).
3 Answer: F
Question Type: Matching Information
Answer location: Paragraph 2, line 2
Answer explanations: In the last 2 lines of paragraph 2, the author says,” In 1964, the Greater London Council (GLC) began work on greatly enlarged sewage works, which were completed in 1974.” This means that the Greater London Council had begun creating enlarged sewer works. Hence, the answer is F (Creating enlarged sewer works.)
4 Answer: A
Question Type: Matching Information
Answer location: Paragraph 5, line 4
Answer explanations: In Paragraph 5, the author writes, “While the Port of London already collects up to 3,000 tons of solid waste from the tideway every year, Thames Water now plans to introduce a new device to capture more rubbish floating down the river. It consists of a huge cage that sits in the flow of water and gathers the passing rubbish. Moored just offshore in front of the Royal Naval College at Greenwich, south-east London, the device is expected to capture up to 20 tons of floating litter each year. If washed out to sea, this rubbish can kill marine mammals, fish and birds. This machine, known as the Rubbish Muncher, is hoped to be the first of many, as the TW is now looking for sponsors to pay for more cages elsewhere along the Thames.” This paragraph suggests that Thames Water is operating the rubbish muncher. Hence, the answer is A (Operating the rubbish muncher.)
5 Answer: E
Question Type: Matching Information
Answer location: Paragraph 5, line 4
Answer explanations: In Paragraph 5, the author mentions, “While the Port of London already collects up to 3,000 tons of solid waste from the tideway every year, Thames Water now plans to introduce a new device to capture more rubbish floating down the river.” These lines suggest that the Port of London is collecting solid waste from the tideway. Hence, the answer is E (Collecting solid waste from the tideway).
6 Answer: B
Question Type: Matching Information
Answer location: Paragraph 3, line 5
Answer explanations: In Paragraph 3, The writer says, “The 2000 Local Government Act requires each local borough to “prepare a community strategy for promoting or improving the economic, social and environmental well-being of their area.” And if your area includes a stretch of river, that means a sustainable river development strategy.” These lines pinpoint the fact that Local boroughs are creating community strategies. Hence, the answer is B (Creating community strategies).
7 Answer: YES
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: Paragraph 1, line 1
Answer explanations: In paragraph 1, the author states that “The River Thames, which was biologically 'dead' as recently as the 1960s, is now the cleanest metropolitan river in the world, according to the Thames Water Company. The company says that thanks to major investment in better sewage treatment in London and the Thames Valley, the river that flows through the United Kingdom capital and the Thames Estuary into the North Sea is cleaner now than it has been for 130 years.” Here has been so for 130 years means that the Thames River has been cleaner from the 1900s to the present date. The information in the text is paraphrased as “The Thames is now cleaner than it was in 1900.” Hence, the answer is yes.
8 Answer: NOT GIVEN
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: N/A
Answer explanations: None of the passages confirms or denies that swimming in the Thames now poses no health hazards.
9 Answer: NO
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: Paragraph 4, line 4
Answer explanations: In paragraph 4, the writer states, “The result is a wide range of bodies officially charged, in one way or another, with maintaining the Thames as a public amenity.” The statement given in the question contradicts the information given in the text. Hence, the answer is no.
10 Answer: YES
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: Paragraph 3, line 5
Answer explanations: In paragraph 3, the writer indicates, “The 2000 Local Government Act requires each local borough to 'prepare a community strategy for promoting or improving the economic, social and environmental well-being of their area.’ And if your area includes a stretch of river, that means a sustainable river development strategy.” This is paraphrased in the question as “All local London boroughs are now partly responsible for keeping the Thames clean.” The statement in the question agrees with the information given in the text. Hence, the answer is yes.
11 Answer: YES
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: Paragraph 4, line 6
Answer explanations: In paragraph 4, the author mentions, “They are now responsible for controlling the effluents and rubbish coming from craft using the Thames. This is done by officers on official vessels regularly inspecting craft and doing spot checks. Another example is how Thames Water (TW) has now been charged to reduce the amount of litter that finds it way into the tidal river and its tributaries.” This is paraphrased in the question as “Transport for London now employs a type of river police to enforce control of their regulations.” The statement in the question agrees with the information given in the text. Hence, the answer is yes.
12 Answer: NO
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: Paragraph 5, line 6
Answer explanations: In paragraph 5, the writer says, “Moored just offshore in front of the Royal Naval College at Greenwich, south-east London, the device is expected to capture up to 20 tons of floating litter each year. If washed out to sea, this rubbish can kill marine mammals, fish and birds. This machine, known as the Rubbish Muncher, is hoped to be the first of many, as the TW is now looking for sponsors to pay for more cages elsewhere along the Thames. “The statement given in the question contradicts the information given in the text. Hence, the answer is no.
13 Answer: YES
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: Paragraph 6, line 1
Answer explanations: In paragraph 6, the writer explains, “Monitoring of the cleanliness of the River Thames in the past was the responsibility of a welter of agencies – British Waterways, Port of London Authority, the Environment Agency, the Health and Safety Commission, Thames Water – as well as academic departments and national and local environmental groups.” This is paraphrased in the question as “Previously, no one department had overall responsibility or control for monitoring the cleanliness of the Thames.” The statement in the question agrees with the information given in the text. Hence, the answer is yes.
14 Answer: NO
Question Type: Yes/No/Not Given Questions
Answer location: Paragraph 6, line 3
Answer explanations: In paragraph 6, the writer concludes, “Although they will all still have their part to play, there is now a central department in the Environment Agency, which has the remit of monitoring the Thames. This centralisation of accountability will, it is hoped, lead to more efficient control and enforcement. The statement given in the question contradicts the information given in the text. Hence, the answer is no.
Check More IELTS Reading Answers
Also check :
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments