Great Migrations – IELTS Reading Answers
12 min read
Updated On
-
Copy link
Boost your IELTS Band Score with the IELTS Reading passage on ‘Great Migrations’ and practice answering True/False/Not Given, Matching endings, and Summary Completion questions. Dive into the common mistakes, tips to avoid, answers, and more.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
The Academic passage on ‘Great Migrations’ is a reading passage for which you should not spend more than 20 minutes. The IELTS Reading passage discusses the different strategies you can use to read through the passage quickly, locate the answer appropriately, and answer within 20 minutes. By practising with such reading passages, you will be able to develop techniques of skimming, scanning, and recognizing paraphrased ideas. Remember since there is a time limitation, you need to practice using a timer and compare the answers against yours to note the areas of improvement.
Connect with our band 9 IELTS Trainers to crack your IELTS Reading in no time! Book a FREE Demo.
Types of Questions in IELTS Reading Passage ‘Great Migrations’
The IELTS Reading section requires you to concentrate on individual skills needed for different question types which will improve your reading purpose, location of answers, and avoiding any common mistakes. This method will enhance your comprehension skills and make it easier for you to answer questions accurately even on unfamiliar topics. The types of questions in the passage on ‘Great Migrations’ are listed below.
- IELTS Reading True False Not Given [Q.14-Q.18]
- IELTS Reading Matching Endings [Q.19-Q.22]
- IELTS Reading Summary Completion [Q.23-Q.26]
Common Mistakes to Avoid in the IELTS Reading Passage ‘Great Migrations’
Getting to know the common mistakes is as crucial as spotting the keywords to find the correct answers. There are many typical mistakes which you might make that can affect your performance. With the IELTS Exam Preparation Tips for Band Score of 8+, you can attempt True/False/Not Given, Sentence Endings, and Summary Completion questions provided in the passage on ‘Great Migrations’. The following would help demonstrate how you can eliminate such errors for better time management skill and effectively answer.
|
Question Type |
Common Mistakes |
Strategy to Avoid Them |
|
True / False / Not Given |
|
|
|
Sentence Endings |
|
|
|
Summary Completion |
|
|
Curious to learn how to improve your reading skills to get a band 9? Check out the video below!
IELTS Reading Passage on ‘Great Migrations’
You should spend about 20 minutes on Questions 14-26 which are based on the Reading Passage below.
Great Migrations
1 Animal migration, however it is defined, is far more than just the movement of animals. It can loosely be described as travel that takes place at regular intervals - often in an annual cycle - that may involve many members of a species and is rewarded only after a long journey. It suggests inherited instinct. The biologist Hugh Dingle has identified five characteristics that apply, in varying degrees and combinations, to all migrations. They are prolonged movements that carry animals outside familiar habitats; they tend to be linear, not zigzaggy; they involve special behaviours concerning preparation (such as overfeeding) and arrival; they demand special allocations of energy. And one more: migrating animals maintain an intense attentiveness to the greater mission, which keeps them undistracted by temptations and undeterred by challenges that would turn other animals aside.
2 An arctic tern, on its 20,000 km flight from the extreme south of South America to the Arctic circle, will take no notice of a nice smelly herring offered from a bird-watcher's boat along the way. While local gulls will dive voraciously for such handouts, the tern flies on. Why? The arctic tern resists distraction because it is driven.000000003.000 at0 that moment by an instinctive sense of something we humans find admirable: larger purpose. In other words, it is determined to reach its destination. The bird senses that it can eat, rest and mate later. Right now it is totally focused on the journey; its undivided intent is arrival.
3 Reaching some gravelly coastline in the Arctic, upon which other arctic terns have converged, will serve its larger purpose as shaped by evolution: finding a place, a time, and a set of circumstances in which it can successfully hatch and rear offspring.
4 But migration is a complex issue, and biologists define it differently, depending in part on what sorts of animals they study. Joe Berger, of the University of Montana, who works on the American pronghorn and other large terrestrial mammals, prefers what he calls a simple, practical definition suited to his beasts: 'movements from a seasonal home area away to another home area and back again'. Generally, the reason for such seasonal back-and-forth movement is to seek resources that aren't available within a single area year-round.
5 But daily vertical movements by zooplankton in the ocean - upward by night to seek food, downward by day to escape predators - can also be considered migration. So can the movement of aphids when - having depleted the young leaves on one food plant - their offspring then fly onward to a different host plant, with no one aphid ever returning to where it started.
6 Dingle is an evolutionary biologist who studies insects. His definition is more intricate than Berger's, citing those five features that distinguish migration from other forms of movement. They allow for the fact that, for example, aphids will become sensitive to blue light (from the sky) when it's time for takeoff on their big journey, and sensitive to yellow light (reflected from tender young leaves) when it's appropriate to land. Birds will fatten themselves with heavy feeding in advance of a long migrational flight. The value of his definition, Dingle argues, is that it focuses attention on what the phenomenon of wildebeest migration shares with the phenomenon of the aphids, and therefore helps guide researchers towards understanding how evolution has produced them all.
7 Human behaviour, however, is having a detrimental impact on animal migration. The pronghorn, which resembles an antelope, though they are unrelated, is the fastest land mammal of the New World. One population, which spends the summer in the mountainous Grand Teton National Park of the western USA, follows a narrow route from its summer range in the mountains, across a river, and down onto the plains. Here they wait out the frozen months, feeding mainly on sagebrush blown clear of snow. These pronghorn are notable for the invariance of their migration route and the severity of its constriction at three bottlenecks. If they can't pass through each of the three during their spring migration, they can't reach their bounty of summer grazing; if they can't pass through again in autumn, escaping south onto those windblown plains, they are likely to die trying to overwinter in the deep snow. Pronghorn, dependent on distance vision and speed to keep safe from predators, traverse high, open shoulders of land, where they can see and run. At one of the bottlenecks, forested hills rise to form a V, leaving a corridor of open ground only about 150 metres wide, filled with private homes. Increasing development is leading toward a crisis for the pronghorn, threatening to choke off their passageway.
8 Conservation scientists, along with some biologists and land managers within the USA's National Park Service and other agencies, are now working to preserve migrational behaviours, not just species and habitats. A National Forest has recognised the path of the pronghorn, much of which passes across its land, as a protected migration corridor. But neither the Forest Service nor the Park Service can control what happens on private land at a bottleneck. And with certain other migrating species, the challenge is complicated further - by vastly greater distances traversed, more jurisdictions, more borders, more dangers along the way. We will require wisdom and resoluteness to ensure that migrating species can continue their journeying a while longer.
Questions 14-18
Do the following statements agree with the information given in the reading passage?
In boxes 14-18 on your answer sheet, write
TRUE if the statement agrees with the information
FALSE if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information on this
14 Local gulls and migrating arctic terns behave in the same way when offered food.
15 Experts' definitions of migration tend to vary according to their area of study.
16 Very few experts agree that the movement of aphids can be considered migration.
17 Aphids' journeys are affected by changes in the light that they perceive.
18 Dingles aim is to distinguish between the migratory behaviours of different species.
Questions 19-22
Complete each sentence with the correct ending, A-G, below.
Write the correct letter, A-G. in boxes 19-22 on your answer sheet.
|
19 According to Dingle, migratory routes are likely to.....
20 To prepare for migration, animals are likely to.....
21 During migration, animals are unlikely to.....
22 Arctic terns illustrate migrating animals' ability to.....
Questions 23-26
Complete the summary below.
Choose ONE WORD ONLY from the passage for each answer. Write your answers in boxes 10-13 on your answer sheet.
The migration of pronghorns
Pronghorns rely on their eyesight and 23 ..................... to avoid predators. One particular population's summer habitat is a national park, and their winter home is on the 24 ..................... where they go to avoid the danger presented by the snow at that time of year. However, their route between these two areas contains three 25 ..................... One problem is the construction of new homes in a narrow 26 ..................... of land on the pronghorns' route.
Join our IELTS online classes for expert guidance. Sign up today!
Answer with Explanation for ‘Great Migrations’
Great work in completing the questions. Now, take time to compare your answers with the correct ones. Pay attention to the explanation provided for the answers and check where a specific keyword is placed in the passage. By diving into the answers, you can sharpen your comprehension skills and move you closer to an IELTS Band Score of 8+. Let’s look at the table below which provides the answers with explanations for the passage on ‘Great Migrations’.
| Question Number | Answer | Explanation |
| 14 | FALSE | Paragraph 2 mentions that an ‘arctic tern’, on its 20,000 km flight, ‘will take no notice of a nice smelly herring’ (not pay attention to food offering) offered from a bird-watcher’s boat along the way. While ‘local gulls will dive voraciously for such handouts’ (gulls are easily attracted by offered food), ‘the tern flies on’. As the statement contradicts the information, the answer is ‘FALSE’. |
| 15 | TRUE | Paragraph 4 refers to migration as a complex issue, and ‘biologists define it’ (experts’ definition) ‘differently’ (vary), depending in part on ‘what sorts of animals they study’ (their area of study). As the statement agrees with the information, the answer is ‘TRUE’. |
| 16 | NOT GIVEN | In paragraph 5, the author opines that daily ‘vertical movements by zooplankton in the ocean’ – upward by night to seek food, downward by day to escape predators – ‘can also be considered migration’. ‘So can the ‘movement of aphids’ when, having depleted the young leaves on one food plant, their offspring then fly onward to a different host plant, with no one aphid ever returning to where it started. This is the opinion of the author, but it is not mentioned whether experts agree with it or not. Hence, the answer is ‘NOT GIVEN’. |
Unlock Answers
| 17 | TRUE | Paragraph 6 informs that ‘aphids’ will become ‘sensitive to blue light’ (from the sky) when it’s time for ‘takeoff on their big journey’, and ‘sensitive to yellow light (reflected from tender young leaves) when it’s appropriate to land’ (journey is affected by changes in light). As the statement agrees with the information, the answer is ‘TRUE’. |
| 18 | FALSE | Paragraph 6 discusses Dingle,an evolutionary biologist who studies insects. His definition cites five features that distinguish migration from other forms of movement. The value of his definition, Dingle argues, is that it ‘focuses attention on what the phenomenon of wildebeest migration shares with the phenomenon of the aphids’ (similarity between the migration of wildebeest and aphids is discussed), and therefore helps guide researchers towards understanding how evolution has produced them all. As the statement contradicts the information, the answer is ‘FALSE’. |
| 19 | G | Paragraph 1 states that the ‘biologist Hugh Dingle’ has identified five characteristics that apply, in varying degrees and combinations, to all migrations. They are ‘prolonged movements that carry animals outside familiar habitats’ (migratory routes); they tend to be ‘linear’ (follow a straight line), not zigzaggy. Hence, the answer is G (follow a straight line). |
| 20 | C | Paragraph 1 points out that ‘biologist Hugh Dingle’ has identified five characteristics that apply, in varying degrees and combinations, to all migrations. They involve ‘special behaviours concerning preparation’ (for migration or immediate purposes) such as ‘overfeeding’ (eat more) and arrival. Hence, the answer is C (eat more than they need for immediate purposes). |
| 21 | A | Paragraph 1 specifies that ‘migrating animals’ (animals during migration) maintain an intense attentiveness to the greater mission, which keeps them ‘undistracted by temptations and undeterred by challenges’ (are not discouraged by difficulties) that would turn other animals aside. Hence, the answer is A (be discouraged by difficulties). |
| 22 | E | Paragraph 2 The ‘arctic tern resists distraction’ (ignore distractions) because it is driven at that moment by an instinctive sense of something we humans find admirable: larger purpose. In other words, ‘it is determined to reach its destination’ (during migration). Hence, the answer is E (ignore distractions). |
| 23 | speed | Paragraph 7 brings out the fact that pronghorn are ‘dependent on distance vision’ (eyesight) and ‘speed’ ‘to keep safe from predators’ (avoid predators). They traverse high, open shoulders of land, where they can see and run. Hence, the answer is ‘speed’. |
| 24 | plains | Paragraph 7 reveals that the pronghorn is the fastest land mammal of the New World. One population, which spends the ‘summer in the mountainous Grand Teton National Park of the western USA’ (national park), follows a narrow route from its summer range in the mountains, across a river, and ‘down onto the plains’. ‘Here they wait out the frozen months’ (stay during winter), feeding mainly on sagebrush blown clear of snow. Hence, the answer is ‘plains’. |
| 25 | bottlenecks | Paragraph 7 states that pronghorns are notable for the invariance of their ‘migration route’ and the severity of its constriction at ‘three bottlenecks’. Hence, the answer is ‘bottlenecks’ |
| 26 | corridor/passageway | Paragraph 7 explains that ‘increasing development’ is leading toward a ‘crisis for the pronghorn’, ‘threatening to choke off their passageway’. In paragraph 8, it is further added that a National Forest has recognised the ‘path of the pronghorn’, much of which passes across its land, as a ‘protected migration corridor’. Hence, the answer is ‘corridor/passageway’. |
Join our IELTS webinars to learn master tips for the Reading section! Click here to explore!
Improving on your band scores for the IELTS Academic Reading requires a learning process which would help you to keep a track of your progress. With such practice, instead of guessing or assuming your answers based on reading the entire passage, you can learn how to point out keywords, understand the concepts, and find the answers in the passage. All of this would become a part of your habit that would come to you naturally so that you avoid making any mistakes. This will enhance your accuracy, confidence and eventually your band score.
Check More IELTS Reading Answers
Also check :
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Explore other Reading Practice Tests
Kasturika Samanta
Kasturika Samanta
Nehasri Ravishenbagam
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments