Prepare with the #1 ranked IELTS platform. Buy our:
Band 7+ Video Course Recent Actual Tests Questions E-books
  • Home
  • IELTS Vocabulary
  • Advanced Vocabulary for IELTS 7.0 – 8.0 – 9.0: Practice Exercises & Answer Key (Part 7)
  • Home
  • IELTS Vocabulary
  • Advanced Vocabulary for IELTS 7.0 – 8.0 – 9.0: Practice Exercises & Answer Key (Part 7)
Advanced Vocabulary for IELTS 7.0 – 8.0 – 9.0: Practice Exercises & Answer Key (Part 7) Advanced Vocabulary for IELTS 7.0 – 8.0 – 9.0: Practice Exercises & Answer Key (Part 7)
Advanced Vocabulary for IELTS 7.0 – 8.0 – 9.0: Practice Exercises & Answer Key (Part 7)

Advanced Vocabulary for IELTS 7.0 – 8.0 – 9.0: Practice Exercises & Answer Key (Part 7)

Practice daily to improve IELTS score with Advanced Vocabulary and IELTS Vocabulary Practice Exercise for IELTS Academic & IELTS General Training test takers. This lesson includes 9 Parts. You can also check out Part 1, Part 2, Part 3, Part 4 , Part 5 , Part 6 in the previous posts.

(J) Select the correct answer option (a – d) for each question (1 – 25)

  1. He still___________ for her to this day; it is tragic really, considering she left him all of twenty-eight years ago. He is stuck firmly rooted in his past.
  2. The government troops were able to___________ the rebellion with little difficulty. It’s leaders were not at all prepared for any form of lengthy engagement.
  3. All he could do to sustain himself until help arrived was to___________ in the forest for berries and just pray that they were not of the poisonous variety. He was exceptionally fortunate to come out alive.
  4. His reputation has been___________ unfairly by the allegations of corruption, and he will forever be known as the politician accused of paying for favours from visiting state officials with ‘brown envelopes’, despite the fact that he has been completely exonerated of any wrongdoing.
  5. This issue___________ race and may well serve to unite a people that were until this moment bitterly divided and obsessed with skin colour to an exceptionally unhealthy degree.
  6. He has been___________ in the press for his outdated views on the issue of abortion, which, until now, he had never spoken publicly about. Methinks he probably wishes he had stayed stum, as it were.
  7. As a politician he is highly respected for his moral integrity, but as a speaker, my oh my, he does___________ on rather ponderously; he nearly put me to sleep.
  8. The incumbent president has said that he will not___________ on his promise to pull the troops out of Iraq by the end of the year, despite the fact that conditions on the there ground are worsening by the day.
  9. Maxine will___________ you for all your worth in the courts if this ends acrimoniously. It is better to cut your losses and make an out of court settlement.
  10. You may yet___________ the day that you crossed me; I will not forget this, and will be watching you like a hawk.
  11. His reputation as a ‘green’ politician was___________ by the news that he owns seven sports cars and a fleet of private jets.
  12. We must not___________ ; after all, the show starts at 2 and it is already getting on for a quarter past one.
  13. The couple tried to their romance but soon they both had to come to terms with the reality that the spark had gone for good.
  14. Crisis was___________ when the Chinese government backed down on its demand to have the island returned to it before the deadline. Its leader saved face by securing a pledge from the Korean government to cede control before the end of 2025.
  15. The hostile crowd in the stadium___________ the footballer, chanting the name of one of the opposing players, Milton Frack, who, it is alleged, is having an affair with his wife of eight years.
  16. He___________ for the position but was overlooked. The fact that the promotion was awarded to his good friend and colleague made it a slightly easier pill to swallow.
  17. He doesn’t believe in___________ his words and tends to tell it how it is no matter what the situation. That’s all well and good, but sometimes a little bit of diplomacy is called for.
  18. Unless the rebels lay down their weapons and___________ violence once and for all, we will not engage with them at the negotiating table.
  19. By making these libellous allegations against me, you are attempting to___________ my moral integrity. Rest assured that I will first see to it that this remains intact and then take you to the cleaners in the courts.
  20. He is ___________ with a sense of morality that is rare amongst politicians in this country. It is little wonder that he has become the so-called people’s champion.
  21. He___________ around the track effortlessly and left the other runners trailing in his wake.
  22. Her close personal friends never___________ in their belief in her, whatever was written in the press.
  23. I shall___________ this moment for as long as I live; the road has been a long and at times difficult one, but winning this award today and getting such an endorsement from my peers in the industry has made it all worthwhile.
  24. As a celebrity he was rather unusual in that he preferred to___________ the limelight in as much as was possible.
  25. The inebriated driver drove straight into a tree, ___________ a huge hole in the front of her car.
  1. a. pines           b. milks            c. prattles         d. endows
  2. a. sully             b. deride          c. quell             d. falter
  3. a. dally             b. avert            c. forage          d.shun
  4. a. sullied         b. rued             c. loped           d. impugned
  5. a. transcends b. rekindles      c. endows        d. taunts
  6. a. gouged       b. derided        c. tendered      d. undermined
  7. a. milk            b. prattle          c. mince           d. transcend
  8. a. renege       b. avert              c. tender          d. eschew
  9. a. rue             b. dally               c. taunt            d. milk
  10. a. rue             b. tender          c. lope              d. milk
  11. a. savoured   b. shunned       c. taunted        d. undermined
  12. a. pine            b. lope             c. eschew         d. dally
  13. a. rekindle     b. endow         c. tender          d. mince
  14. a. quelled      b. averted        c. savoured      d. impugned
  15. a. taunted     b.shunned        c. loped           d. faltered
  16. a. endowed   b. eschewed    c. tendered      d. rekindled
  17. a. mincing     b. gouging       c. loping          d. eschewing
  18. a. shun           b. renege          c. eschew         d. impugn
  19. a. falter           b. avert            c. impugn        d. prattle
  20. a. endowed     b. quelled        c. shunned       d. averted
  21. a. gouged        b. loped           c. rued             d. milked
  22. a. derided       b. taunted        c. faltered        d.reneged
  23. a. dally             b. rekindle       c. prattle          d.savour
  24. a. gorge           b. renege          c. milk             d.shun
  25. a. pining         b. foraging       c. gouging       d. mincing

Answer Key

(J)

1. a

2. c

3. c

4. a

5. a

6. b

7. b

8. a

9. d

10. a

11. d

12. d

13. a

14. b

15. a

16. c

17. a

18. c

19. c

20. a

21. b

22. c

23. d

24. d

25. c

Also check :

Written By

Nafia Zuhana is an experienced content writer and IELTS Trainer. Currently, she is guiding students who are appearing for IELTS General and Academic exams through ieltsmaterial.com. With an 8.5 score herself, she trains and provides test takers with strategies, tips, and nuances on how to crack the IELTS Exam. She holds a degree in Master of Arts – Creative Writing, Oxford Brookes University, UK. She has worked with The Hindu for over a year as an English language trainer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

$5.99 $12.99

Vocabulary for IELTS (Essential words for popular topics in IELTS)

4.5 stars rating

4.5

$5.99 $12.99

Buy Now

Featured Posts

All Useful IELTS Writing Lessons & Websites
All Useful IELTS Writing Lessons & Websites

This post covers all IELTS Writing lessons on IELTS Material website, including: IELTS Writing......

IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)
IELTS Writing Recent Actual Tests in 2018 & Band 8.0+ Sample Answers (Updating)

Read IELTS Writing Actual Tests & Band 8.0+ Samples around the world to be......

IELTS Speaking Lessons
IELTS Speaking Lessons

This post contains useful links to the best IELTS speaking lessons/tips/books/practice tests/actual tests/sample answer...

100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019
100 IELTS Speaking Topics Part 1 Questions and Answers 2019

IELTS Speaking Part 1 Topics Questions and Answers (Jan -May 2020) Check out the......

IELTS Speaking Part 1 Topics 2020 (Jan - May 2020) & Sample Answers
IELTS Speaking Part 1 Questions with Answers 2020 (Jan – May 2020)

In part 1 of the speaking test, the examiner will introduce himself or herself......

High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)
High Scoring IELTS Speaking Model Answers with Audio (Based on Past Papers)

What could be better than preparing yourself for your exam by reading model answers......

IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers
IELTS Speaking Part 2 Topics in 2019 & Sample Answers

To be well-prepared for IELTS exam (both IELTS Academic & IELTS General Training Module),......

IELTS Magazine - Week 1 (PDF)
IELTS Magazine – Week 1 (PDF)

IELTS Magazine is our brand new project on our official IELTS blog (ieltsmaterial.com), which......

50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers
50 Recent IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

For Band 9 Sample Answers for all Part 1,2,3 topics in 2020, you can......

Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training
Useful IELTS Reading Articles, Website Resources & Material for Academic & General Training

IELTS Reading Resources Besides doing exercises from reading practice tests from Cambridge IELTS Series,......

IELTS Speaking Recent Actual Tests (January - April 2021) & Suggested Answers
IELTS Speaking Recent Actual Tests (January – April 2021) & Suggested Answers

IELTS Speaking Test Part 1 Question and Answers In the following page, you will......

42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (PDF)
42 Topics for IELTS Speaking Part 1 and Suggested Answers (free PDF download)

In the IELTS Speaking Part 1 Section, IELTS examiner will introduce him or herself......

150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers
150 IELTS Speaking Topics 2020 Part 2 & 3 with Model Answers

Check out the latest IELTS Speaking Part 2 topics 2020 with model answers by......

IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 - 2020) & Model Answers free PDF download
IELTS General Training Writing Task 2 Sample Questions (2013 – 2020) & Model Answers free PDF download

Though IELTS writing is considered to be difficult for some students, it's helpful to......

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14) Academic and General Training Student's Book with Answers and Audios
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Academic and General Training Student’s Book with Answers and Audios

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14), written by experienced IELTS examiners......

Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 - 14) Student's Book with Answers with Audio [Latest Update]
Cambridge Practice Tests for IELTS Series (1 – 14) Student’s Book with Answers with Audio [Latest Update]

Cambridge IELTS 1 - 13 Academic & General Training Student's Book with Answers with......

101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download
101 IELTS Academic Reading Past Test Papers with Answers PDF Download

"101 IELTS Reading Past Papers With Answers" is a must-have IELTS preparation book for......

Ace the IELTS : IELTS General Module - How to Maximize your Score (3rd edition)
Ace the IELTS : IELTS General Module – How to Maximize your Score (3rd edition)

This excellent self-study book for intense IELTS preparation in a few weeks is designed......

Advanced Vocabulary word List for IELTS
Advanced Vocabulary word List for IELTS

Advanced Vocabulary List for IELTS learners to Score Band 7.5 or Higher IELTS vocabulary......

Post Your IELTS Exam Questions
Post Your IELTS Exam Questions

Hi guys, When you were preparing for your IELTS, did you hope someone would......

Looking for free study abroad counselling?