Wittgenstein on Freud - IELTS Reading Answers
9 min read
Updated On
-
Copy link
Crack the 'Wittgenstein on Freud' IELTS Reading test and boost your reading skills for the IELTS exam. Also find the answer explanations to prepare for handling these IELTS reading question types for a band 9 in the actual exam.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
You are not completely prepared for the IELTS Reading test until you have practiced passages such as ‘Wittgenstein on Freud’. It not only helps you improve your critical reading skills but also introduces you to a wide range of reading passages you may encounter in the actual IELTS exam.
So, let's see how easy this passage is for you and if you're able to make it in 20 minutes. If not, try more IELTS reading practice tests from IELTSMaterial.com.
IELTS Reading Passage Wittgenstein on Freud
You should spend about 20 minutes on Questions 27-40, which are based on the Reading Passage below.
-
Ludwig von Wittgenstein has justly been regarded as one of the major philosophers of the twentieth century, especially for his writings on the philosophy of language and logic. His work on psychoanalysis and criticism of his fellow Viennese, Sigmund Freud, have, however, been generally overlooked.
-
Wittgenstein is both highly critical of and at the same time greatly admiring of Freud’s work. Perhaps it would be fairer to say that he is not critical so much of psychoanalysis as of Freud claims for it. For Freud, it was essential that his work be regarded as science: that he had developed a new branch of medicine based on scientific principles, having established causal relationships between behaviour in childhood and that in adulthood. Wittgenstein, while accepting the usefulness of Freud’s method, disputes that these relationships are causal, therefore denying Freud’s theories’ scientific validity.
-
In causal relationships, we can at least imagine contradictory cases. For example, I can imagine placing a pan of water on a hot stone and water freezing(of course I do not expect it to happen and would be very surprised if I did). With Freud’s theory, however, this is not the case. One of the central planks of this theory is the pursuit of hidden meaning in such things as dreams, work of art, even language(the famous ‘Freudian slip’). Take the example of dreams. For Freud, these are all sexual wish-fulfillments. Freud however, will not accept any contradiction to his theory and argues that in these cases the sexual element is camouflaged, or even repressed. This is a strange notion, for how can a dream fulfil a wish if the desire is so disguised that the dreamer does not even recognise it? More importantly, if under no circumstances will Freud allow his hypothesis to be contradicted, how can we verify it? It therefore behoves us to recognise that, despite his assertions, Freud's theories are not causal hypotheses, and thus not scientific.
-
One might ask, given this analysis, how Freud came to make this mistake, or rather why he believed that his explanations were causal. It is a confusion between what we might call the “depth-grammar” and “surface-grammar” of certain sentences. If we say, ‘the window broke because the stone hit it’, we are outlining a causal relationship between the stone hitting the window and the window breaking, this being designated by the word ‘because’. However, if we say, ‘he hit her because he was angry’, whilst it may appear that the word ‘because’ performs the same function, this is not the case. The similarity lies only on the surface; if we look at the depth-grammar, we see that in the first sentences ‘because’ denotes a causal relationship, whereas in the second we are rather talking in terms of motivations, reasons and other non-causal terms. Freud’s mistake, therefore, is to believe that both types of sentences are similar: he confuses the surface-grammar.
-
Despite all this confusion, I have stated that Wittgenstein was highly appreciative of Freud’s work, and this is because he essentially reformulates what Freud was trying to do. Freud believed that he was explaining people’s behaviour, while Wittgenstein suggests that he is redescribing it. To him, Freud is providing a ‘picture’ of human behaviour which may enable us to make certain connections that other ways of looking would not reveal, and by showing these patterns and connections the method may have therapeutic value. In this case, although the ‘picture’ described by Freud’s method is not a true one(for by Wittgenstein’s arguments it cannot be), nevertheless it is unique, enabling the patient to have insights into their problems that no other method could provide.
Questions 27-32
Do the following statements agree with the information given in the passage?
In boxes 27-32, write:
YES if the statement agrees with the information
NO if the statement contradicts the information
NOT GIVEN if there is no information given
27 Wittgenstein was a great moral philosopher.
28 Wittgenstein owes the high regard in which he is held, in part, to his work on the philosophy of language and logic.
29 Wittgenstein totally admired Freud’s work without reservation.
30 Wittgenstein supports Freud’s claims as to the causal relationship between childhood behaviour and that in adulthood.
31 Freud’s theory on causal relationships enjoys considerable support in spite of Wittgenstein’s objections.
32 The writer agrees with Wittgenstein that Freud’s theory re causal hypotheses is not specific.
Questions 33-40
Complete the text below, using one word only from the passage for each blank space. Write your answers in boxes 33-40 on your answer sheet.
Despite 33…….. confusion regarding surface-grammar, Wittgenstein held his work in high regard.
Freud believed that he was 34…..…… people’s behaviour, while to Wittgenstein he was merely 35……….. it. In other words, Wittgenstein believes that Freud provides a 36…… of human behaviour, which allows us to look at things in different ways. This, according to Wittgenstein may be 37…..…… .
According to the writer, although Freud’s ‘picture’ is not genuine, still it is 38……….. . It allows the 39….…… to have 40…..…… into his or her problems.
Wittgenstein on Freud IELTS Reading Answers With Explanations
|
Question Number |
Answer |
Explanation |
|
27 |
NOT GIVEN |
N. A. |
|
28 |
YES |
In the first two lines of paragraph 1, it is given that “Ludwig von Wittgenstein has justly been regarded as one of the major philosophers of the twentieth century, especially for his writings on the philosophy of language and logic.” The information given in the text agrees with the statement and is paraphrased as ” Wittgenstein was a great moral philosopher.” Hence the answer is yes. |
|
29 |
NO |
In paragraph 2, the writer says “Wittgenstein is both highly critical of and at the same time greatly admiring of Freud’s work.” The information given in the text contradicts the statement given in the question. Hence the answer is no. |
|
30 |
NO |
In paragraph 2, the writer says “. For Freud, it was essential that his work be regarded as science: that he had developed a new branch of medicine based on scientific principles, having established causal relationships between behaviour in childhood and that in adulthood. Wittgenstein, while accepting the use of Freud’s method, disputes that these relationships are causal, therefore denying Freud’s theories’ scientific validity.” The information given in the text contradicts the statement given in the question. Hence the answer is no. . |
|
31 |
NOT GIVEN |
Not given in the passage |
|
32 |
YES |
In the last two lines of paragraph 3, the writer agrees that “It, therefore, behoves us to recognise that, despite his assertions, Freud’s theories are not causal hypotheses, and thus not scientific.” The information given in the text contradicts the statement given in the question. Hence the answer is yes. |
|
33 |
Freud’s |
In the last two lines of paragraph 4, the author mentions that “Freud’s mistake, therefore, is to believe that both types of sentences are similar: he confuses the surface-grammar.” This means that Feud had confusion regarding surface grammar. Hence the answer is Feud’s. |
|
34 |
Explaining |
In paragraph 5, the author says, “Despite all this confusion, I have stated that Wittgenstein was highly appreciative of Freud’s work, and this is because he essentially reformulates what Freud was trying to do. Freud believed that he was explaining people’s behaviour, while Wittgenstein suggests that he is redescribing it.” From this, the word “explaining” completes the sentence. Hence the answer is explaining. |
|
35 |
Redescribing |
In paragraph 5, the author writes, “Freud believed that he was explaining people’s behaviour, while Wittgenstein suggests that he is redescribing it. To him, Freud is providing a ‘picture’ of human behaviour which may enable us to make certain connections that other ways of looking would not reveal, and by showing these patterns and connections the method may have therapeutic value.” This is paraphrased as “…while to Wittgenstein he was merely redescribing it. From this, the word “redescribing” completes the sentence. Hence the answer is redescribing. |
|
36 |
Picture |
In paragraph 5, the writer mentions, “To him, Freud is providing a ‘picture’ of human behaviour which may enable us to make certain connections that other ways of looking would not reveal, and by showing these patterns and connections the method may have therapeutic value. In this case, although the ‘picture’ described by Freud’s method is not a true one (for by Wittgenstein’s arguments it cannot be), nevertheless it is unique, enabling the patient to have insights into their problems that no other method could provide.” This is paraphrased as “Wittgenstein believes that Freud provides a picture of human behaviour, which allows us to look at things in different ways.” Hence the answer is picture. |
|
37 |
Therapeutic |
In paragraph 5, the writer pinpoints, “To him, Freud is providing a ‘picture’ of human behaviour which may enable us to make certain connections that other ways of looking would not reveal, and by showing these patterns and connections the method may have therapeutic value.” From this, the word “therapeutic” completes the sentence. Hence the answer is therapeutic. |
|
38 |
Unique |
In paragraph 5, the writer states, “In this case, although the ‘picture’ described by Freud’s method is not a true one (for by Wittgenstein’s arguments it cannot be), nevertheless it is unique, enabling the patient to have insights into their problems that no other method could provide.” This is paraphrased as “According to the writer, although Freud’s ‘picture’ is not genuine, still it is unique.” From this, the word “unique” completes the sentence. Hence the answer is unique. |
|
39 |
Patient |
In paragraph 5, the author says, “In this case, although the ‘picture’ described by Freud’s method is not a true one (for by Wittgenstein’s arguments it cannot be), nevertheless it is unique, enabling the patient to have insights into their problems that no other method could provide.” This means Feud’s picture allows the patient to have insights into their problems that no other method could provide. From this, the word “patient” completes the sentence. Hence the answer is patient. |
|
40 |
Insight(s) |
In paragraph 5, the lines indicate, “In this case, although the ‘picture’ described by Freud’s method is not a true one (for by Wittgenstein’s arguments it cannot be), nevertheless it is unique, enabling the patient to have insights into their problems that no other method could provide.” From this, we can conclude that Feud’s picture allows the patient to have insights into his or her problems that no other method could provide. Hence the answer is insights. |
Check More IELTS Reading Answers
Also check :
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments