Biological Control of Pests - IELTS Reading Answers
10 min read
Updated On
-
Copy link
Prepare for IELTS Reading with Biological Control of Pests Reading Answers. In order to be ready to get your desired Band 9 score, learn how to handle the different types of IELTS Reading questions, and study the answers and explanations provided.
Table of Contents
Limited-Time Offer : Access a FREE 10-Day IELTS Study Plan!
Practicing with a single passage is a helpful way to allow you to slowly develop your endurance. After you can confidently handle a single passage, such as ‘Biological Control of Pests IELTS Reading Answers’, you can start to work on two passages at a time and then gradually increase to full-length IELTS Reading practice tests without experiencing burnout or frustration.
Take up the questions for the Biological Control of Pests reading passage and then check your answers against the provided answer key to improve your performance in the reading module.
Passage for Biological Control of Pests IELTS Reading Answers
Go through the Biological Control of Pests IELTS Reading Answers passage given below and prepare yourself for the different IELTS Reading question types with examples.
You should spend about 20 minutes on Questions 1-13, which are based on the Reading Passage below.
Biological Control of Pests
1 The continuous and reckless use of synthetic chemicals for the control of pests which pose a threat to agricultural crops and human health is proving to be counter-productive. Apart from engendering widespread ecological disorders, pesticides have contributed to the emergence of a new breed of chemical-resistant, highly lethal superbugs.
2 According to a recent study by the Food and Agriculture Organisation (FAO), more than 300 species of agricultural pests have developed resistance to a wide range of potent chemicals. Not to be left behind are the disease-spreading pests, about 100 species of which have become immune to a variety of insecticides now in use.
3 One glaring disadvantage of pesticides’ application is that, while destroying harmful pests, they also wipe out many useful non-targeted organisms, which keep the growth of the pest population in check. This results in what agroecologists call the ‘treadmill syndrome’. Because of their tremendous breeding potential and genetic diversity, many pests are known to withstand synthetic chemicals and bear offspring with a built-in resistance to pesticides.
4 The havoc that the ‘treadmill syndrome’ can bring about is well illustrated by what happened to cotton farmers in Central America. In the early 1940s, basking in the glory of chemical-based intensive agriculture, the farmers avidly took to pesticides as a sure measure to boost crop yield. The insecticide was applied eight times a year in the mid-1940s, rising to 28 in a season in the mid-1950s, following the sudden proliferation of three new varieties of chemical-resistant pests.
5 By the mid-1960s, the situation took an alarming turn with the outbreak of four more new pests, necessitating pesticide spraying to such an extent that 50% of the financial outlay on cotton production was accounted for by pesticides. In the early 1970s, the spraying frequently reached 70 times a season as the farmers were pushed to the wall by the invasion of genetically stronger insect species.
6 Most of the pesticides in the market today remain inadequately tested for properties that cause cancer and mutations as well as for other adverse effects on health, says a study by United States environmental agencies. The United States National Resource Defense Council has found that DDT was the most popular of a long list of dangerous chemicals in use.
7 In the face of the escalating perils from indiscriminate applications of pesticides, a more effective and ecologically sound strategy of biological control, involving the selective use of natural enemies of the pest population, is fast gaining popularity - though, as yet, it is a new field with limited potential. The advantage of biological control in contrast to other methods is that it provides a relatively low-cost, perpetual control system with a minimum of detrimental side-effects. When handled by experts, bio-control is safe, non-polluting and self-dispersing.
8 The Commonwealth Institute of Biological Control (CIBC) in Bangalore, with its global network of research laboratories and field stations, is one of the most active, non-commercial research agencies engaged in pest control by setting natural predators against parasites. CIBC also serves as a clearing-house for the export and import of biological agents for pest control world-wide.
9 CIBC successfully used a seed-feeding weevil, native to Mexico, to control the obnoxious parthenium weed, known to exert devious influence on agriculture and human health in both India and Australia. Similarly the Hyderabad-based Regional Research Laboratory (RRL), supported by CIBC, is now trying out an Argentinian weevil for the eradication of water hyacinth, another dangerous weed, which has become a nuisance in many parts of the world. According to Mrs Kaiser Jamil of RRL, ‘The Argentinian weevil does not attack any other plant and a pair of adult bugs could destroy the weed in 4-5 days.’ CIBC is also perfecting the technique for breeding parasites that prey on ‘disapene scale’ insects - notorious defoliants of fruit trees in the US and India.
10 How effectively biological control can be pressed into service is proved by the following examples. In the late 1960s, when Sri Lanka’s flourishing coconut groves were plagued by leaf-mining hispides, a larval parasite imported from Singapore brought the pest under control. A natural predator indigenous to India, Neodumetia sangawani, was found useful in controlling the Rhodes grass-scale insect that was devouring forage grass in many parts of the US. By using Neochetina bruci, a beetle native to Brazil, scientists at Kerala Agricultural University freed a 12-kilometre-long canal from the clutches of the weed Salvinia molesta, popularly called ‘African Payal’ in Kerala. About 30,000 hectares of rice fields in Kerala are infested by this weed.
Questions for Biological Control of Pests Reading Answers
The ‘Biological Control of Pests’, an IELTS Academic Reading passage, is a good resource for anyone preparing for the reading module. The question types in this reading passage include:
- IELTS Reading Multiple Choice Questions (Q. 1-4)
- IELTS Reading Yes, No, Not Given (Q. 5-8)
- IELTS Reading Matching Endings (Q. 9-13)
Now, set your timer and solve the questions that follow the passage.
Questions 1-4
Choose the correct letter, A, B, C, or D.
Write the correct letter in boxes 1-4 on your answer sheet.
1 The use of pesticides has contributed to
A a change in the way ecologies are classified by agroecologists.
B an imbalance in many ecologies around the world.
C the prevention of ecological disasters in some parts of the world.
D an increase in the range of ecologies which can be usefully farmed.
2 The Food and Agriculture Organisation has counted more than 300 agricultural pests which
A are no longer responding to most pesticides in use.
B can be easily controlled through the use of pesticides.
C continue to spread disease in a wide range of crops.
D may be used as part of bio-control’s replacement of pesticides.
3 Cotton farmers in Central America began to use pesticides
A because of an intensive government advertising campaign.
B in response to the appearance of new varieties of pest.
C as a result of changes in the seasons and the climate.
D to ensure more cotton was harvested from each crop.
4 By the mid-1960s, cotton farmers in Central America found that pesticides
A were wiping out 50% of the pests plaguing the crops.
B were destroying 50% of the crops they were meant to protect.
C were causing a 50% increase in the number of new pests reported.
D were costing 50% of the total amount they spent on their crops.
Questions 5-8
Do the following statements agree with the claims of the writer in the Reading Passage?
In boxes 5-8 on your answer sheet, write
YES if the statement agrees with the claims of the writer
NO if the statement contradicts the claims of the writer
NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this
5 Disease-spreading pests respond more quickly to pesticides than agricultural pests do.
6 A number of pests are now born with an innate immunity to some pesticides.
7 Biological control entails using synthetic chemicals to try and change the genetic make-up of the pests’ offspring.
8 Bio-control is free from danger under certain circumstances.
Questions 9-13
Complete each sentence with the correct ending, A-I, below.
Write the correct letter, A-I, in boxes 9-13 on your answer sheet.
|
A forage grass |
B rice fields |
C coconut trees |
|
D fruit trees |
E water hyacinth |
F parthenium weed |
|
G Brazilian beetles |
H grass-scale insects |
I larval parasites |
9 Disapene scale insects feed on …………..
10 Neodumetia sangawani ate …………..
11 Leaf-mining hispides blighted …………..
12 An Argentinian weevil may be successful in wiping out …………..
13 Salvinia molesta plagues …………..
Learn quick solving tips and reading techniques from experts!
Connect with us through our FREE IELTS online classes!
Answers and Explanations of Biological Control of Pests IELTS Reading Passage
Check out the answer key for the Biological Control of Pests IELTS Reading passage, complete with detailed explanations, and prepare to score a high IELTS band score.
Unlock Explanations
| Question Number | Answer | Keywords |
|---|---|---|
| 1 | B | Paragraph 1 informs that apart from engendering ‘widespread’ (around the world) ‘ecological disorders’ (imbalance in many ecologies), ‘pesticides have contributed’ to the emergence of a new breed of chemical-resistant, highly lethal superbugs. Hence, the answer is B (an imbalance in many ecologies around the world). |
| 2 | A | Paragraph 2 suggests that according to a recent study by the ‘Food and Agriculture Organisation (FAO)’, ‘more than 300 species of agricultural pests’ have ‘developed resistance’ (no longer responding) to ‘a wide range of potent chemicals’ (most pesticides in use). Hence, the answer is A (are no longer responding to most pesticides in use). |
| 3 | D | Paragraph 4 brings out the fact that in the early 1940s, basking in the glory of chemical based intensive agriculture, the cotton farmers in Central America avidly took to pesticides as a sure measure ‘to boost crop yield’ (to ensure more cotton was harvested from each crop). Hence, the answer is D (to ensure more cotton was harvested from each crop). |
| 4 | D | Paragraph 5 states that by the mid-1960s, the outbreak of four more new pests necessitating pesticide spraying to such ‘an extent that 50% of the financial outlay’ (50% of the total amount they spent on their crops) on cotton production was accounted for by pesticides’. Hence, the answer is D (were costing 50% of the total amount they spent on their crops). |
| 5 | NOT GIVEN | In paragraph 2, it is given that more than 300 species of ‘agricultural pests’ have developed resistance to a wide range of potent chemicals. Not to be left behind are the ‘disease-spreading pests’, about 100 species of which have become immune to a variety of insecticides now in use. As there is no specific comparison between the two types of pests, the answer is ‘NOT GIVEN’. |
| 6 | YES | Paragraph 3 shares the fact that because of their ‘tremendous breeding potential and genetic diversity, many pests’ are known to withstand synthetic chemicals and ‘bear offspring with a’ ‘built-in resistance’ (innate immunity) to pesticides. As the statement agrees with the claims of the writer, the answer is ‘YES’. |
| 7 | NO | Paragraph 7 conveys that in the face of the escalating perils from indiscriminate applications of pesticides, a ‘more effective and ecologically sound strategy of biological control’, ‘involving the selective use of natural enemies of the pest population’, is fast gaining popularity — though, as yet, it is a new field with limited potential. As the statement contradicts the claims of the writer, the answer is ‘NO’. |
| 8 | YES | Paragraph 7 claims that the ‘advantage of biological control’ in contrast to other methods is that it provides a relatively low-cost, perpetual control system ‘with a minimum of detrimental side-effects’ (free from danger). ‘When handled by experts’ (under certain circumstances), ‘bio-control is safe’, non-polluting and self-dispersing. As the statement agrees with the claims of the writer, the answer is ‘YES’. |
| 9 | D | Paragraph 9 tells us that CIBC is also perfecting the technique for breeding parasites that prey on ‘‘disapene scale’ insects’ that acts as ‘notorious defoliants’, that is, have a bad reputation of making the leaves fall off from the ‘fruit trees’ in the US and India. Hence, the answer is D (fruit trees). |
| 10 | H | Paragraph 10 mentions that a natural predator indigenous to India, ‘Neodumetia sangawani’, was ‘found useful in controlling the Rhodes grass-scale insect’ that was devouring forage grass in many parts of the US. Hence, the answer is H (grass-scale insects). |
| 11 | I | Paragraph 10 discusses that in the late 1960s, when Sri Lanka’s flourishing coconut groves were ‘plagued’ (blighted) by ‘leaf-mining hispides’, a larval parasite imported from Singapore brought the pest under control. Hence, the answer is I (larval parasites). |
| 12 | E | Paragraph 9 reveals that the Hyderabad-based Regional Research Laboratory (RRL), supported by CIBC, is now trying out ‘an Argentinian weevil for the eradication of water hyacinth’, another dangerous weed, which has become a nuisance in many parts of the world. Hence, the answer is E (water hyacinth). |
| 13 | B | Paragraph 10 refers to the fact that By using Neochetina bruci, a beetle native to Brazil, scientists at Kerala Agricultural University freed a 12-kilometrelong canal from the clutches of the weed ‘Salvinia molesta’, popularly called `African Payal’ in Kerala. ‘About 30,000 hectares of rice fields in Kerala’ are ‘infested’ (plagues) by this weed. Hence, the answer is B (rice fields). |
To conclude, IELTS reading samples, such as ‘Biological Control of Pests IELTS Reading Answers’ are crucial. They will not only aid you in improving your reading speed and recognizing your areas needing improvement, but will also help you gain familiarity with the various question types found on reading exams. Thus, keep taking these IELTS Reading practice tests and get your desired reading band score.
Useful Links:
- Optimism and Health - IELTS Reading Answers
- The Vikings IELTS Reading Answers
- Second Nature Reading Answers
- Pulling Strings to Build Pyramids - IELTS Reading Answers
- The Coconut Palm - IELTS Reading Answers
- Striking Back at Lightning with Lasers Reading Answers
- How to Improve IELTS Reading Score from 5 to 7 in 30 Days?
Practice IELTS Reading based on question types
Start Preparing for IELTS: Get Your 10-Day Study Plan Today!
Explore other Reading Actual Tests
Kasturika Samanta
Kasturika Samanta
Kasturika Samanta
Nehasri Ravishenbagam
Recent Articles
Nehasri Ravishenbagam
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Haniya Yashfeen
Post your Comments